Meikar kavatseb prokuratuurile konkreetseid nimesid öelda

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Toomas Huik

Reformierakonna liige Silver Meikar kinnitas, et ei astu erakonnast välja, küll aga kavatseb ta homme prokuratuuris ausalt välja öelda kõik nimed, kes sarnase skeemiga kui tema erakonnale tundmatut päritolu raha annetanud on.

«Pressiteates nimetas justiitsminister Kristen Michal mind oma sõbraks – ka mina nimetan Kristenit oma sõbraks, aga ma arvan, et on täiesti kohatu antud situatsioonis minna isiklikule tasandile. Tegelikult on probleem poliitilises süsteemis ja selles, et ükski erakond ega poliitik ei või seaduste vastu toimida. Eesti riigi huvi on, et poliitika oleks ausam ja avatum,» sõnas Meikar.

Kui Michal ja Kalev Lillo imestasid oma avalduses, et Meikar ei ole oma küsimustega tulnud erakonda, vaid valinud skandaali tee, siis Meikari sõnul pole see nii. «See ei vasta tõele. Ma olen rääkinud nii peasekretäri kui mitmete liikmetega, samamoodi erakonna sees, et see peab muutuma paremaks. Täpselt samamoodi rääkisin aasta aega erakonnas Reformierakonna liikmete tegevusest Pühajärve kooli sulgemisel, aga mitte mingit kasu ei olnud, lõpuks pidi kogukond minema kohtusse, et tõestada, et meie erakonna liikmed tegid ülbe ebaseadusliku otsuse. Muutus toimus ikka alles siis,» laiutas ta käsi.

Meikar ütles, et ei kavatse erakonnast välja astuda: «Minu eesmärk on erakonda paremaks muuta. Üks asi on rahastamine, teine kaasamine ja kolmas, millest oleme pikalt rääkinud, on see, et viisakalt selgitaksime oma põhimõtteid. Mitte et me ACTA-stiilis kedagi seemnesööjateks ja foolimmütsikandjateks sõimame, see ei ole liberaalsele erakonnale sobilik.»

Meikar ütles, et riigiprokuratuur kutsus teda ajaleheartikli põhjal alustatud kriminaalmenetluse raames homme ütlusi anda ning ta kavatseb sealgi täiesti aus olla. «Kavatsen rääkida täit tõtt, nagu ma tegin artiklis. Kui prokuratuur küsib minult mingeid nimesid, pean ma sellele vastama,» kinnitas Meikar, et ta teab inimesi, kes temale sarnase skeemiga erakonnale annetanud on.

«Mul oli seda artiklit Postimehele isiklikult väga raske kirjutada. Ei ole ju hea rääkida sellistest asjadest erakonna kohta, mille liige sa ise oled ja mille poliitikat suures osas jagad. Minu meelest on Reformierakond teinud väga õigeid samme raskel ajal, mul on seal väga palju sõpru, mu suhted erakonnaga on väga head. Nüüd avalikkuse ees öelda, et seal on kitsaskohad, oli väga raske otsus,» tunnistas ta.

«Aga ma loodan, et selline julge samm innustab ka teisi ütlema ausalt ära, et see asi oli nii. Vastasel korral ei ole positiivset muutust ei erakonnas ega Eesti poliitikas võimalik saavutada,» lisas Meikar.

«Mul on kahju, kui inimesed ei ole nõus rääkima. Loodan, et neid on ja sel hetkel neil, kes valetavad või varjavad, läheb olukord palju raskemaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles