Ilves: meie kohus on taunida topeltmoraali

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves kommenteeris Reformierakonna väidetavat varjatud rahastamist, öeldes, et meie kohus on taunida sellist topeltmoraali. Postimees avaldab presidendi avalduse.

«Oleme viimastel aastatel olnud korduvalt tunnistajaiks juhtumeile, kus keeldude ja piirangute näilisus ning otsese heidutuse puudumine erakondade rahastamise ja mõjuvõimuga kauplemise õiguslikes regulatsioonides on soodustanud kõikvõimalikke JOKK-skeeme, soosinud parteideülest ringkäendust, korrumpeerinud avalikku otsuseruumi ning õõnestanud koos sellega Eesti rahva usku meie esindusdemokraatiasse.

Endine riigikogu liige Silver Meikar on oma tänases Postimehe arvamusartiklis kirjutanud Reformierakonna väidetava varjatud rahastamise skeemist. Meie riigi tuleviku, demokraatia tervise ja poliitikute usaldusväärsuse huvides tuleb välja selgitada, kas kirjeldatud sündmused on sellisel kujul aset leidnud.

Just praegu käib ühiskonnas elav diskussioon ettepaneku üle hakata riigieelarvest täiendavalt rahastama erakondlikke sihtasutusi. Seda ideed näib toetavat peaaegu täielik maailmavaate piire ületav parteiline konsensus.

Kahetsusväärsel kombel pole ma täheldanud samasugust erakonnaülest teotahet ja üksmeelt, kui parteide rahastamise piiramise või tingimuste karmistamise ideedega on välja tulnud sõltumatud eksperdid, rahastamise õiguspärasust kontrolliva erikomisjoni liikmed ning kodanikuühiskonna esindajad.

Seesuguse topeltmoraali taunimine on meie kohus ning poliitilise kultuuri paranemise vältimatu eeldus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles