Ruussaar: kapo-teemaline debatt on muutunud poolpoliitiliseks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainar Ruussaar.
Ainar Ruussaar. Foto: Liis Treimann

Ajakirjaniku Ainar Ruussaare sõnul on debatt kaitsepolitseiameti tegevuse üle muutunud viimasel ajal pooleldi poliitiliseks ning seda debatti õhutavad tagant poliitikud ise.

«Minu meelest on see debatt viimasel aastal kujunenud poolpoliitiliseks - kes kellelegi liiga teeb ja miks kapo kellelegi liiga teeb, miks kapo kellelegi teisele liiga ei tee, kes kapot ära kasutab jne, aga selle debati osaline pole kapo, vaid seda õhutavad tagant poliitikud ise,» rääkis Ruussaar ETV saates «Vabariigi kodanikud».

Eesti ühiskonnas on kerkinud üles arutelu kaitsepolitsei volituste üle - kas luuramine ja uurimine tuleks lahku lüüa, siseministeeriumi asekantsleri Erkki Koorti sõnul on seda arutatud juba 2008. aastast alates.

«Kui võtame tänase kapo struktuuri, siis menetlus- ja vastuluuretöö on tegelikult tänases struktuuris lahutatud, näiteks Soome mudelis on ka vastuluuretöö valdkond ja ülejäänud politsei, kes muu hulgas ka menetleb, Soome kapo on politsei osa, sellega on tegeletud, sel nädalal käis ka meedias läbi, et siseministeeriumis on ette valmistatud struktuurireform, mille tulemusena on kavas pöörata ka kapole ja kapo kontrollimisele suuremat tähelepanu, see tõhustub,» selgitas Koort.

Ta lisas, et praegune kaitsepolitsei struktuur on üles ehitatud 1990. aastatel FBI mudelit järgides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles