Põltsamaa linn soovib oma lagunevad tänavad riigile anda

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auguline tänav.
Auguline tänav. Foto: Kristjan Teedema

Põltsamaa linnavalitsus pöördus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole sooviga anda linna tänavad riigile remontida ja hooldada, kuna omavalitsus ei tule transiitliikluse all lagunevate teedega praeguse eelarve juures ise toime.

«Me tahame seda sellepärast, et meie linna läbib riigi transiitliiklus – siit läheb läbi trass Tallinna-Tartu maanteelt Viljandi suunas,» põhjendas Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots Postimehele linna soovi. «Nendest vahenditest, mida praegu on riik eraldanud teede remondiks, ei piisa.»

Linnapea seletas, et linn ei ole suuteline riigilt aastas saadava 83 000 euroga tänavaid korras hoidma. Teede-tänavate hoolduse summa on koos linna eelarvest saadavaga kokku üle 120 000 euro aastas.

Aiaots tunnistas, et ei oska täpselt öelda, kui palju jääb linnal teede heas korras hoidmiseks raha puudu, kuid märkis, et see summa peaks olema praegusest kolm korda suurem. Linnal on 43 kilomeetrit autoteid ja 7 kilomeetrit kõnniteid, kuid linnapea sõnul tuntakse kõige suuremat muret transiitliiklusega tee pärast.

«Me ei suuda enam katet taastada ja hoida sedagi taset, mis meil praegu on,» rääkis Aiaots linna tänavate olukorrast. «Tänavate seisund on väga vilets. Seda ütlevad kõik kodanikud ja ettevõtjad.»

Aiaots märkis, et kui midagi ei muutu, siis peab hakkama linna sees liiklust piirama. Linn kavatseb alates 15. juunist kuni probleemi lahendamiseni kehtestada sissesõitudel piirangud. See tähendaks, et linna ei saa sisse enam üle 15-tonnise registrimassiga sõidukid. Erand kehtib vaid linna teenindavatele masinatele.

«Praegu on paljud ettevõtjad piirkonnas väga ärevil,» lausus Aiaots. «Osa valla ettevõtjaid ei saa muud moodi, kui peavad linnast läbi sõitma.» Tema sõnul ei ole linnast ka mingisugust ümbersõitu.

«Ma ei tea, mis saab. Mul ei ole praegu vastust,» tunnistas linnapea.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts vastas Põltsamaa soovile, et seda võib küll mõista, kuid ministeerium ei pea võimalikuks teha Põltsamaa linnale erandit võtmaks riigimaanteede nimekirja põhiosas kohalikku liiklust teenindavaid tänavaid.

«Väitega, et Põltsamaa tänavaid kasutab märkimisväärne hulk autojuhte ja transpordiettevõtteid oma (Põltsamaa linnaga mitteseotud) tööülesannete täimiseks, võib vaid osaliselt nõus olla, sest ka Põltsamaa elanikud liiguvad mujal, kasutades teiste kohalike omavalitsuste teenuseid,» seisab ministri vastuses. «Sel põhimõttel on võimatu teehoiukulusid jaotada.»

Aiaots nentis, et vastus teda ei üllata, kuid tema sõnul võiks riik vähemalt transiittee enda hoole alla võtta. Seda on 1532 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles