Michal: ohutut rahastussüsteemi ei ole olemas

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsminister Kristen Michal oli nõus, et erakondade rahastamise süsteem pole täiuslik ning seda annab paremaks teha, kuid tõdes ka, et päris kindlat mudelit, mis sobimatud tehingud täielikult välistaks, ei ole olemas.

Michal rääkis Vikerraadio saates «Uudis+», et ta on lubanud riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjonile, et pärast GRECO hinnangu ja soovituste saamist sügiseks vastav eelnõu ka parlamenti esitatakse: «Selle raames tuleb ühe küsimusena arutada, kas tuleks taastada ettevõtete annetuste lubamine, aga see on poliitilise konsensuse küsimus, kas nähakse, et see muudaks rahastamist ausamaks,» sõnas justiitsminister.

«Kui aga taastataks ettevõtete annetused, peaks arutama, kas peaks madalamale viima erakondade rahastamises lubatud piiri, et mõni erakond liialt ühe ettevõtte annetusest ei sõltuks,» arutles Michal edasi. Tema sõnul on laiem probleem eelkõige selles, et ei suudeta tuvastada rahaandja tausta, samuti pidas ta võtmeküsimuseks seda, et erakondadel, kes ei pea reeglitest kinni, tuleks vähendada riigipoolset rahastust.

«Meenutan alati enne, kui hakkame meie rahastamise süsteemi maha tegema, siis GRECO poolt sai näiteks Soome, mis ei ole ebademokraatlik maa, meist oluliselt rohkem soovitusi, mida parandada, mälu järgi oli neid 17-7 Eesti kasuks.»

Justiitsminister rõhutas ka, et süsteemi, mis tagaks, et võimu ja raha kokkupuutepunktil ei juhtuks kunagi midagi sellist, mis avalikkusele vastuvõetamatu poleks, ei ole mitte kuskil kunagi võimalik teha.

Michal ütles, et see, kas uskuda eile lahvatanud Reformierakonna rahastamisskandaalis Silver Meikari väiteid või tema omi, ongi lihtsalt usu küsimus: «Poliitikud ja erakonnad on kaitsetud, nende pihta selliste väidete esitamine on väga lihtne.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles