Mõis: Isamaaliit kasutas varjatud rahastamisskeemi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis.
Jüri Mõis. Foto: Tairo Lutter

Ärimehe ja endise siseministri Jüri Mõisa sõnul kasutas ka Isamaaliit kümmekond aastat tagasi varjatud rahastamisskeemi, mida eilses Postimehes kirjeldas reformierakondlane Silver Meikar.

Mõis ütles Kuku raadiole antud usutluses, et tema erakonda kuulumise ajal aastatel 1999-2000 oli võõra raha enda nime all erakonnale annetamine tavapärane tegevus.

«Siis oli täpselt kaks eraldi teenust – üks, kes annab raha ja teine, kes annab nime. Ideaaljuhul tuntud ärimehed nagu Aadu Luukas, Urmas Sõõrumaa ja Toomas Luman - need andsid nii raha kui nime. Laias laastus pool rahasummast, mis erakonnale koguti, tuli koos nimega ja pool tuli anonüümselt. Siis oli vaja seda kedagi teist, kes annaks oma nime,» kirjeldas Mõis.

Ärimehe kinnitusel tema ise anonüümset annetamist ei kasutanud. «Pigem olid need inimesed, kes ei taha oma nime avaldada, kuna nad arvavad, et Eesti ühiskond on nii närviline või skisofreeniline, et pärast seda on võimatu osaleda kuskil riigihankel ilma, et sind süüdistatakse poliitikute äraostmises.»

Mõisa sõnul olid annetajate taust ja motiivid erinevad. «Inimesi on igasuguseid ja ma arvan, et oli päris valgeid ja oli helehalle. Päris kriminaalid nad just ei olnud. Igaüks lähtus oma eetilistest tõekspidamistest ja sellest, mis tasemel Eesti poliitikamaastik toona oli.»

Mõisa hinnangul esines ka juhtumeid, kus annetamise teel sai osta endale mõne esindustöökoha, nagu näiteks tool Eesti Raudtee või Tallinna Sadama nõukogus. «Tänast olukorda ma väga hästi ei tea, aga saan aru sellest, kui räägitakse, et keegi palub kanda see raha oma nimel partei arvele.»

Ärimehe sõnul paneb teda imestama maksuameti tagasihoidlik tegevus erakonna annetustöös.

«Ma juba oma 12 aastat tagasi mõtlesin, et miks ei saa maksuamet seda korda teha? See oleks suhteliselt lihtne - kui praegu keegi kingib ära pool oma legaalsest sissetulekust erakonnale, siis on see ilmselge ühiskonnas eksisteerivate reeglite eest peitu pugemine.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles