Pakistan karistas CIAd bin Ladeni tabamisel aidanud arsti pika vangistusega

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Ladeni viimane varjupaik Pakistanis Abbottabadis, mis lammutati tänavu veebruaris.
Osama bin Ladeni viimane varjupaik Pakistanis Abbottabadis, mis lammutati tänavu veebruaris. Foto: SCANPIX

Pakistani kohus mõistis täna riigireetmises süüdi doktor Shakil Afridi, kes aitas USA Luure Keskagentuuril (CIA) tabada kunagist maailma esiterroristi Osama bin Ladenit.

Kohus karistas arsti 33-aastase vangistusega, vahendas AP. Otsus on järjekordseks löögiks USA-Pakistani suhetele.

Shakil Afridi tegeles vaktsineerimisprogrammiga, mille käigus kogus CIA-le DNA proove. Tema tegi kindlaks, et bin Laden viibib Abbottabadis asuvas eramus, kuhu USA eriüksuslased sooritas mullu mais rünnaku.

Operatsioon solvas Pakistani ametnikke, kuna USA ei teavitanud neid oma plaanist eelnevalt.
USA ametivõimud on nõudnud Afridi vabastamist ja kinnitanud, et tema töö teenis nii Pakistani kui USA huve.

Afridi süüdimõistmine leidis aset sensitiivsel ajal, kuna USA on nördinud Pakistani keeldumisest avada Afganistani suunduvatele NATO-vedudele taas oma territoorium.

Liitlasvägede varustusteekond pandi kinni kuus kuud tagasi vastusammuna ameeriklastele, kelle korraldatud õhurünnakus hukkus 24 Pakistani sõdurit.

Khyberi piirkonna valitsusametnik Nasir Khan rääkis AP-le, et lisaks peab Afridi maksma trahvi 3500 dollarit ja kui ta seda ei tee, lisandub vangistusajale 3,5 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles