Jõhvi ühistu on võimetu end aastateks korterisse peitnud võlgniku ees

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: SCANPIX

Jõhvi linnas Koidu tänaval elav naine ei ole kaheksa aastat toast väljunud, ei maksa arveid ja eirab kõiki ühiselu reegleid. Kuigi ühistu on naisega juba kohut käinud ja saanud õiguse, ei täida politsei kohtu määrusi, öeldes, et naine ei kujuta endast kõrgendatud ohtu.

Majaelanikud nägid Regina Proškinat viimati selle sajandi algusaastatel. Neli aastat Koidu tänava majas elanud ühistu esimees Sergei Šahronov ei ole aga kõrvalkorteris elanud naist kordagi näinud, vahendas ERR Uudised saadet «Pealtnägija».

Iseenesest pole selles ju midagi erakordset kui keegi erakuelu tahab elada, aga kui ta tasus oma viimase kommunaalarve ajal, mil Eesti peaminister oli veel Mart Siimann, siis naabrid ei rõõmusta. «Tema pärast kannatavad alumised kolm korrust, sest kui sügisel lülitatakse küttesüsteem sisse, siis temal ei jõutud panna radiaatoritele automaatventilaatorit ja nüüd teised kõik kannatavad, neil on külmem kui meil, aga me maksame ruutmeetri pealt kõik võrdselt,» rääkis Palm.

Proškina ainus side välismaailmaga on abiline, kes teisipäeva hommikuti tassib neljandale korrusele 40 liitrit vett ning ohtralt toiduaineid. Ühistu esimees on salapärasest abistajast ka fotosid teinud, kuid ka temaga polevat võimalik kontakti saada. Hooldajat on Proškina otsinud endale konkursi kaudu.

Kohtuskäigud pole aidanud

Korteriühistu on käinud Proškina vastu läbi terve rea kohtuastmeid, kuid pole tänaseks kuskilt abi leidnud. Ühistu nõudis võlgniku korteri sundvõõrandamist juba 2004. aasta jaanuaris ja kuigi Ida-Viru maakohus nende kaebuse rahuldas, otsustas Viru ringkonnakohus selle tühistada ning riigikohus ühistu kaebust enam menetlusse ei võtnudki. Kohus leidis, et korteri sundvõõrandamine ei ole põhjendatud, kuna võlgnik ei mõista oma tervisliku seisundi tõttu oma tegude tagajärgi.

Psühhiaatriline ekspertiis tunnistas Regina Proškina 2003. aastal 80 protsenti töövõimetuks - ta vaevleb isiksusehäire all ning vajab abi igapäevatoimetuste tegemisel.

Kui korteri sundvõõrandamine ühistul ei õnnestunud, otsustati mina kohtusse üürivõla väljamõistmiseks. Kui kohus 2007. aastal maksekäsu kiirmenetluse rahuldas, arvasid majaelanikud, et nüüd hakkavad asjad liikuma. Aga ei - kiirmenetlust ei saanud täita, kuna maksenõuet ei ole võimalik võlgnikule kätte toimetada. «Ta ei ava ust, me ei saa teda teavitada ja kui me ei saa teda teavitada, siis ei saa me tema suhtes ka otsust täita. Ja nii surnud ring käibki,» tõdes ühistu esimees Šahronov.

Võlgniku õetütre Sirje Pettai kinnitusel ei pääse ka Regina Proškina poeg ja sugulased tema juurde tuppa.

Tekkinud on surnud ring

Eesti korteriühistute liidu juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul ei ole ta oma 16 selles vallas tegutsemise aasta jooksul midagi niisugust enne kuulnud. Tema hinnangul on korteriühistu käitunud selles nõiaringis õigesti ning ainus lahendus tundub nüüd olevat järjekordne psühhiaatriline ekspertiis võlgnikule, kuid seekord ei oleks see vabatahtlik.

Jõhvi valla sotsiaalosakond on aga juba aastaid kohtu poole pöördunud, et too sundtoomise määruse välja annaks, sest sotsiaalosakond ei saa abivajajale eestkostjat määrata ilma kohtu loa ja suunisteta. «Meie eesmärk on seda isikut aidata ja me ei saa edasi liikuda, kuna meil enam hoovasid ei ole, kohtu käes on see pädevus praegu,» märkis sotsiaalosakonna juhataja Sirli Tammiste.

Viru maakohtu kohtunik Marge Tamme ütles, et tema on parasjagu koostamas juba kolmandat sundtoomise määrust, aga hoopis politsei olevat see, kes tema käske ei täida. Kohtunik ütles, et politsei kirjutab talle saadetud kirjalikus vastuses, et nemad kardavad võimalikku halduskohtu menetlust ehk et võlgnik võib sunniviisilise väljatoomise kohtus vaidlustada.

«Ma ei aktsepteeri absoluutselt sellist käsitlust, et keegi isik kedagi kuskil kardab. Olukord tuleb ära lahendada, ei saa olla selline situatsioon, et üks peidab end kuhugi korterisse ja teised ütlevad, et nad ei julge sisse minna, äkki kaebab meie peale - see on ikka väga lapsik versioon, sellisel juhul ei saakski midagi teha,» kommenteeris korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

Ka sotsiaaltöötaja Sirli Tammiste tunnistab, et tegemist on suletud ringiga, kuid kinnitab, et vald on ära kasutanud kõik tal olevad võimalused.

Nii ongi tekkinud justkui surnud ring kolme pealtnäha hambutu ametkonna vahel - Jõhvi sotsiaalosakond ootab tegutsemist kohtult, kohus omakorda politseilt, politsei aga kohtu määrusi ei täida, sest ei pea neid õigustatuks.

Halenaljakas olukord muutus selle aasta algul veelgi teravamaks, kui kohtunik pöördus abipalvega õiguskantsleri poole. Indrek Teder vaatas kaebuse üle ja andis soovituse sundtoomise määrusega edasi minna. Seega on pall taaskord politsei käes.

Kogu selle veidra vaidluse keskel on aga kannatajad ühistu liikmed, kes ägavad ühe tõneäoliselt haige inimese aina paisuva võlakoorma all. Ja politseilt ei oota nad midagi muud, kui uksest sisse minemist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles