Lauri Luik: kandsin parteile raha kampaaniakuludeks

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luik
Lauri Luik Foto: www.reform.ee

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Lauri Luik, Postimees ja mitmed teisedki väljaanded on Silver Meikari ülestunnistuse valguses juhtinud tähelepanu sellele, et üks osa poliitikutest annetabki mustri järgi: vaikus-vaikus ja siis mitu korda järjest 10 000 – 20 000 krooni. Ühel ajal, ühesugused suurusjärgud. Üks võimalik seletus käitumisele ongi, et parteile on tulnud üks suurem annetus ja valitud poliitikud «pesevad» selle jupikaupa puhtaks. Ka teie olete annetanud sellise mustri järgi.


Minu annetused läbi kõikide aastate on olnud minu raha. Minu põhimõte on selline, et mina teen kõik oma kampaaniad läbi erakonna ja panen erakonnale raha siis, kui mul on mõni kampaania.

Ma ise kampaaniafirmadega ei tegele, kõik käib läbi erakonna. Just sellepärast, et raamatupidamine oleks korraks.

Mingit sularaha viimist pole?

Ei, mina kannan kõik oma rahad läbi arve. On loomulik, et valimiste perioodil on see kõrgem kui muul perioodil. Kui ka Postimees on minu annetusi välja võtnud, siis just selliste kampaaniatega ongi tegu.

Mis kampaania teil 2009. aasta teises kvartalis oli, kui tegite mitu (20 000 + 5000 + 25 000 krooni – toim) annetust?

Ma saadan igal aastal üks või kaks korda oma Läänemaa inimestele kirja, kus annan ülevaate, mida ma olen teinud ja mis mul plaanis. 2009. aastal tõenäoliselt on see samamoodi tehtud. Kas on olnud mingi kiri või mingi plakat.

2009. aastal tegite umbes 90 000 krooni annetusi. Kas see kiri või plakat on tõesti nii kallis?

Ütleme nii, et üks kiri maksab, ma eeldan, et umbes 1500 eurot (23 000 krooni). Aasta jooksul, ma peast ei mäleta, võib seal olla veel ka muid tegevusi. Ma ütlengi seda, et valimiste perioodil on minu annetused forsseeritumad kui mõnel teisel ajal.

Aga tuleme korraks tagasi selle 20 000 + 5000 + 25 000 annetuse juurde. Miks te korraga ei anna?

Mul olid ja on pangakontol limiidid peal. Ei saa ühes suures tükis üle kanda.

Silver Meikar rääkis oma kogemuse põhjal, et asi käis nii: toodi sularaha, siis pani pangakontole, siis kandis üle. Kui äkki prokuratuur näiteks küsib teie konto väljavõtteid, kas ei või leida midagi sarnast, et kõigepealt sularaha pangakontole ja siis ülekanne annetusena?

Ma ei mäleta. Ma pole kindel. Ma võin need hea meelega välja võtta.

Ma investeerimisfonde ei usalda ja mul on arve peal raha, mida olen oma säästudest korjanud. Ma elan suhteliselt kokkuhoidlikult ja hoiangi nendeks kampaaniakulutusteks, milleks tarvis.

Jah, aga kas sellist asja pole, et kõigepealt sulas pangakontole ja siis ülekandega erakonnale?

Tõenäoliselt võis olla mingi keiss, et olen müünud oma kuldmündi maha või midagi muud sellist. Niisuguseid juhtumeid võib olla, et olen midagi maha müünud ja siis raha sisse pannud.

Ma ei mäleta peast, et ma viimasel ajal seda teinud oleks, aga võib-olla olen kunagi midagi sellist teinud, et müünud maha, kuldmündi näiteks – olen kulda investeerinud.

Kui hästi te Silver Meikarit tunnete? On ta teie sõber?

Sõbra liigendus on kummaline. Silver on mu tuttav, olen temaga koos töötanud.

Meikar ise nimetab teid oma sõbraks.

See on sõbra tõlgendamise küsimuse. Ma tean teda hästi ja olen temaga hästi läbi saanud.

Kas prokuratuur on teid juba ülekuulamisele kutsunud?

Ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles