Anders Tsahkna pääses mõjuvõimuga kauplemise süüdistusest

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mati Eliste kohtulahendist tulenevalt loobus riigiprokurör Steven-Hristo Evestus endise sotsiaalministri nõuniku Anders Tsahkna vastu esitatud süüdistusest mõjuvõimuga kauplemise paragrahvis. Ülejäänud süüdistuse osas menetlus jätkub.

«Riigikohtu Mati Eliste otsuses esitatud seisukohad mõjutasid ka Anders Tsahkna kohtuasja. Tal oli sotsiaalministri nõunikuna see mõjuvõimuga kauplemise episood süüdistuses sees ja sellest osast süüdistusest tuli riigikohtu välja käidud seisukohtade valguses loobuda,» selgitas riigiprokurör Steven-Hristo Evestus. Ta lisas, et teistes episoodides läheb menetlus edasi ning kohtuotsus peaks selguma aasta teises pooles.

Evestuse sõnul polnud mõjuvõimuga kauplemise osas varem riigikohtu lahendeid. «Senine kohtupraktika toetas seda, sest Mati Eliste oli ka kahes kohtuastmes süüdi mõistetud. Seda mõjuvõimuga kauplemist nõnda tõlgendati. Seetõttu need piird ümber seati ja mõista anti, et seda sätet eriti kohaldada polegi võimalik,» rääkis riigiprokurör.

«Kohus arutab edasi pistise võtmist, toimingu piirangu rikkumist, võltsitud dokumendi kasutamist ja dokumendi võltsimist ja nendes punktides toimus täna tunnistajate kuulamine,» ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Carol Merzin.

«Oleme rahul, et see õiguslik eksperiment lõppes, kuid pigem lootsime sellest menetlust oodanud sisulist õigeksmõistvat otsust,» kinnitas vandeadvokaat Raul Ainla.

Veebruari alguses toimunud Harju maakohtus istungil  etteloetud endise sotsiaalministri nõuniku Anders Tsahkna süüdistuses on faktid korduvad omakasudega seotud kauplemisest ja kokku 2,4 miljoni kroonisest pistisest, süüdistatav end nendes kuritegudes süüdi ei tunnistanud.

Ühe süüdistusepisoodina korraldas Tsahkna ITK-le ülikalli magnetresonants tomograafi teenuse osutamise projekti. Süüdistuse kohaselt organiseeris Tsahkna ise 24,4 miljoni krooni maksnud magnetresonants tomograafi aparaadi ostmist ja sai sellest lõpuks kümme protsenti ehk 2,4 miljonit krooni altkäemaksu. 2007. aasta detsembris Nordea panka tehtud ülekande järel vormistati see raha tavaliseks arveks. Tsahkna kaitsja väitel on pistisena tõlgendatav raha siiski vaid ülikalli meditsiiniaparatuuri ühekordne sissemakse.

Muu hulgas süüdistatakse Tsahknat selle tehinguga seoses 304 000 kroonises käibemaksu pettuses. Kaitsja väitel on see süüdistus samuti vale, sest tehingult on kõik maksud tasutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles