Ansip: parteide rahastamises tuleks seadustada tegelik olukord

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip Tallinna lennujaamas intervjuud andmas.
Peaminister Andrus Ansip Tallinna lennujaamas intervjuud andmas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi sõnul tuleks parteide rahastamises seadustada tegelik olukord ning lubada ka juriidilistel isikutel erakondadele annetada.

Ansipi on enda sõnul juba varem öelnud, mida tema peab vajalikuks erakondade rahastamises muuta. «Kõigepealt tuleks seadustada tegelik olukord ja tuleks Eestis kehtestada samasugune erakondadele raha andmise õigus, nagu on Soome, Rootsi, Norra või Taani ettevõtjatel,» ütles ta Tallinna lennujaamas Brüsselis toimunud Euroopa erakorraliselt ülemkogult naastes.

Postimehe küsimuse peale, kas ta tunnistab seega, et tegelikult saavad ettevõtted praegu erakondadele varjatult annetada, soovitas Ansip lugeda Jüri Mõisa ja Olari Taali ülestunnistusi. «Need kõnelevad sellest, et taolised ettevõtjate annetused, ka varjatud annetused, on vähemalt kunagi minevikus olnud reaalsuseks. Kuidas olukord praegu erakondades on, seda ma ei tea isegi oma erakonna kohta öelda,» ütles ta ajakirjanikele.

Ta lisas, et Reformierakonnas ei ole ministrid ning eriti peaminister ja erakonna juht partei rahastamisküsimustega kursis. Ansipi sõnul on tegu traditsiooniga ja nii, nagu rahastamisküsimustega ei tegelenud partei eelmine esimees Siim Kallas, ei tegele sellega ka tema.

Peale äriühingutele annetamisõiguse andmise tuleks Ansipi hinnangul karmistada karistusi ka ebaseaduslike annetuste vastuvõtmise ja tegemise eest. Samuti võib tema sõnul osaliselt nõustuda ettepanekuga seada ülempiir erakondade kampaaniakuludele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles