Breivik tahab enda süüdivaks tunnistamist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik kohtus.
Anders Behring Breivik kohtus. Foto: SCANPIX

77 inimese tapmises süüdistatav Anders Behring Breivik lubas kohtuotsust mitte edasi kaevata, kui kohtunikud ta süüdivaks tunnistavad.

«Pole mingit põhjust edasi kaevata, kui mind kuulutatakse kriminaalselt vastutavaks,» märkis möödunud aasta juulis aset leidnud rünnakute korraldamist tunnistanud, kuid oma süüd eitav Breivik (33), kes soovib, et tema islamofoobset ideoloogiat ei peetaks hullumeelseks, vahendas uudisteagentuur AFP.

Breiviki vaimne seisund on kohtuprotsessi võtmeküsimus. Kui möödunud aastal diagnoositi Breivikil psühhiaatrilise ekspertiisi käigus paranoiline skisofreenia, siis esmaspäeval kiitis Norra kohtupsühhiaatrite komisjon heaks teise psühhiaatrilise ekspertiisi, mille kohaselt oli Breivik mõrvade sooritamise ajal mõistuse juures.

Kui Breivik süüdivaks tunnistatakse, võib teda süüdimõistmise korral oodata 21-aastane vanglakaristus, mida võib pikendada, kui teda endiselt ühiskonnale ohtlikuks peetakse. Kui ta süüdimatuks tunnistatakse, pannakse ta kinnisesse psühhiaatriahaiglasse, ilmselt kogu eluks.

Breivik on ise süüdistanud psühhiaatreid valelikkuses, leides, et teda püütakse süüdimatuks lavastada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles