Päästjad tühisõitude eest arveid ei esita

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi riik on kaalunud võimalust lubada päästjatel valeväljakutsete puhul hoone omanikule tühisõidu eest arveid esitada, siis esialgu seda ei tehta.

«Ministeeriumil ei ole hetkel töös muudatust, et ATS (tulekahjusignalisatsioonisüsteemi) valehäirele reageerimise eest hakatakse esitama arveid. Selline idee on küll olnud, aga arve esitamisel tuleb ka kindlaks teha, kellele arve esitada, st kes on süüdi,» rääkis siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonnajuhataja asetäitja Priit Laaniste.

Ta lisas, et samas on hetkel olemas võimalus süüdlast väärteomenetluse raames karistada.  «Kuna süüdlasi saab juba karistada, siis ei ole ka vastavat õigusakti muudatust algatatud. Samas oleme aga analüüsimas erinevaid võimalikke lahendusi, kuidas ATSi valehäirete hulka saaks üldiselt vähendada,» kinnitas Laaniste.

Keskmine trahv 15 eurot

Päästeameti andmetel algatasid mullu päästekeskused üle Eesti kokku 115 väärteomenetlust seoses tulekahjusignalisatsioonisüsteemi valeväljakutsetega. Keskmine trahvisumma oli hoiatusmenetluse puhul ligi 15 eurot ning kiirmenetluse puhul ligi 60 eurot.

«Me algatame väärteomenetlusi juriidiliste isikute suhtes, aga ka füüsiliste isikute suhtes, kui õnnestub teha kindlaks süüdlane,» rääkis päästeameti pressiesindaja Annika Koppel.

Ta tõi näitena juhtumi, kus 100-eurone trahv määrati ühe supermarketi turvajuhile, kes vastutas tuleohutuse eest, kuid ei suutnud tagada töötajate tuleohutusnõuetest kinnipidamist. Peale selle ei võtnud turvajuht tarvitusele meetmeid tulekahju-signalisatsiooni valehäirete ennetamiseks.

Teise näitena tõi ta ühe veekeskuse ja hotelli, millele automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi valehäire põhjustamise eest tehti hoiatamismenetluse korras trahvi 20 eurot.

Valehäireks loetakse kõiki tulekahjusignalisatsioonisüsteemi väljakutseid, mis ei ole tingitud tulekahjust. Sageli on valeväljakutsete põhjuseks see, et tule- või ehitustööde ajal unustatakse andurid katmata või suitsetamine, näiteks hotellitoas.

Väärteomenetluse algatamisel on üks sagedane põhjus näiteks see, et signalisatsioonisüsteemi korraline hooldus on tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles