Moskva ründas NATO toetust Gruusia terviklikkusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid riigilippudega.
Gruusia sõdurid riigilippudega. Foto: SCANPIX

Vene välisministeeriumi esindaja ründas täna NATO Chicago tippkohtumise avalduses sisalduvat toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele, süüdistades allianssi augustisõja õppetundide väidetavas eiramises ja vassimises.

«Võtame kahetsuse ja murega vastu neid NATO Chicago tippkohtumise avalduse elemente, milles NATO kinnitab kõiki varem langetatud otsuseid Gruusia suhtes ning kutsub ümber vaatama otsust Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamisest,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitš Moskvas ajakirjanikele.

«On ilmselge, et NATO polegi teinud põhimõttelisi järeldusi 2008. aasta augusti traagilistest sündmustest,» kuulutas ta.

«Chicago deklaratsiooni teksti on juhuslikult või ettekavatsetult sattunud ilmselged poliitilised ja faktivead. Näiteks nimetatakse «tule lõpetamise leppeks» 2008. aasta 12. septembrist pärinevat Medvedevi-Sarkozy plaani, milles sõnastati (president Mihheil) Saakašvili režiimi agressiooni tagajärgede konfliktijärgse lahendamise põhimõtted,» viitas Lukaševitš.

Tema sõnul «süüdistatakse Venemaad mainitud plaani mingisuguses mittetäitmises, ehkki viimane Venemaa sõjaväelane lahkus Gruusia territooriumilt juba 2008. aasta oktoobris».

«Tugevalt vassitakse ka Kaukaasia regiooni praeguse poliitilis-õigusliku reaalsuse osas. Ükskõik, kuidas keegi ei sooviks teistmoodi asju esitleda, on iseseisvad suveräänsed Abhaasia ja Lõuna-Osseetia juba ammu muutunud selle maailmajao poliitilise kaardi võõrandamatuks ja tähtsaks koostisosaks,» kuulutas diplomaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles