Toobal sai kahtlustuse teadmata päritolu raha annetusena vormistamises

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigiprokuratuur esitas Keskerakonna peasekretärile, riigikokku kuuluvale Priit Toobalile kahtlustuse partei kassa sissetuleku orderite võltsimises ning teadmata päritolu raha vormistamises erakonna annetusena.

Toobalile esitati täiendav kahtlustus selles, et ta on 2010. aasta viimases ja 2011. aasta esimeses kvartalis võltsinud Keskerakonna kassa sissetuleku ordereid. Prokuratuuri teatel kandis Toobal orderitesse füüsilisest isikust annetajatena inimesed, kes tegelikkuses orderites näidatud sularaha Keskerakonnale annetanud ei ole.

«Sularaha sissemaksed aastatel 2010 ja 2011 kajastati Keskerakonna annetuste registris lubatud annetustena, kuigi tegelikult ei ole sularahas vormistatud annetuste päritolu teada,» märkis prokuratuuri pressiesindaja, kelle sõnul sai Keskerakond üle-eelmise aasta viimases kvartalis sel moel Toobali kaudu 110 000 krooni ning mullu 4000 eurot annetusi.

Erakonnaseaduse kohaselt on varjatud päritoluga või anonüümsete annetuste vastuvõtmine keelatud. «Selliste annetuste vastuvõtmine ning raha kasutamine erakonna majandustegevuses rikub erakonnaseaduses sätestatud piiranguid varale ja majandustegevusele,» lisas riigiprokuratuuri esindaja ja lisas, et seega on alust kahtlustada ka piirangute rikkumist käsitleva kuriteo toimepanemist.

Toobal teatas Keskerakonna pressiesindaja vahendusel, et pole neid tegusid toime pannud ega andnud tänasel ülekuulamisel ka täiendavaid ütluseid. Tema hinnangul jätkatakse poliitilist protsessi Keskerakonna nõrgestamiseks.

«Juhin tähelepanu, et tegemist on selle kriminaalasja laiendamisega, mida alustati Jüri Luige provokatsiooniga ilutulestike korraldamisel. Tänaseks on aga selge, et Keskerakonna büroo ja kahe riigikogu liikme kodude läbi otsimise aluseks toodud põhjus ei olnud tõene,» teatas Toobal. «Jüri Luik ei korraldanud Tallinna merepäevade ilutulestikku ning Võru folkloorifestivali ilutulestiku tellijaks oli IRLi kuuluv Võru maavanem.»

Eelmisel nädalal teatas prokuratuur, et lõpetas osaliselt Toobali ja Ester Tuiksooga seotud kriminaalmenetluse, viidates riigikohtu 30. aprillil tehtud lahendile, kus analüüsiti mõjuvõimuga kauplemise kuriteokoosseisu. Riigikogu endise liikme, sotsiaaldemokraat Hannes Rummu elektronkirjadega seotud kuriteoepisoodi kriminaalmenetlus jätkub ning sellega seoses on lisaks Toobalile kahtlustuse saanud ka Lauri Laasi ja Ivor Onksion.

Nüüd täiendaski riigiprokuratuur Toobalile ja Laasile esitatud kahtlustust Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises Rummu elektronpostkasti tungimise ja sealt andmete kogumise episoodis.

Orderite võltsimise episoodis on teiste seas kaitsepolitseile ütlused andnud ka Suure-Jaani vallavolikogu liige Uno Vares.

Postimees kirjutas eile, et Keskerakond kandis märtsi lõpus oma üle-eelmise aasta viimase kvartali annetuste registrisse kaheksa Keskerakonna liikme sularahas tehtud annetused kogusummas 252 000 krooni. Üks annetaja, Keskerakonnale dokumentide järgi 40 000-kroonise sularahaannetuse teinud Vares kinnitas samas, et pole parteid kunagi rahaliselt toetanud.

«Ma pole ühtki annetust Keskerakonnale teinud ei sularahas ega ülekandega,» ütles ta. Varese sõnul on praeguseks selgunud, et annetust tehes oli võltsitud tema allkirja.

Toobal ütles üleeile, et see ei vasta tõele, nagu poleks Vares erakonda toetanud. «Kindlasti on ta erakonnale annetanud ja konkreetselt minu kätte,» lausus Toobal ning avaldas arvamust, et varem erakonna büroo palgal olnud Vares võib olla töölepingu lõpetamise pärast solvunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles