Varjatud annetamise skeemi on kirjeldanud ka Ülo Nugis

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Nugis
Ülo Nugis Foto: Peeter Langovits

Riigikogu kunagine esimees Ülo Nugis kirjeldas juba poolteise aasta eest samalaadset teadmata päritolu raha annetamise skeemi nagu sel nädalal reformierakondlane Silver Meikar.

Nugis ütles 2010. aasta oktoobris BNSile antud intervjuus, et kuuludes parteisse, kus ta polnud enam liiderkonnas, küsiti talt, kas ka tema saab erakonda millegagi toetada.

Nugise sõnul ütles ta, et natuke ikka saab, ning küsis, kui paljuga vaja oleks. Nii paljuga, nagu kellelgi on võimalik, vastati tema sõnul.

Nugis märkis, et uuris seejärel, kui suurte summadega on parteid toetanud mõned teised erakonna liikmed, ning sai teada nende annetatud summad.

«Mõtlesin, et jumal hoidku, sellised summad siin, aga häbi välja ka näidata, nagu kahju oleks,» lausus ta.

Enda sõnul otsustas ta erakonnale annetada sama suure summa nagu üks tema hea sõber ning ütles, et toob raha järgmisel päeval, kuna sel hetkel ei olnud tal seda kaasas.

«Siis tehti suured silmad, et kes su käest raha on küsinud,» märkis Nugis, kelle sõnul öeldi talle, et kõigepealt tuleb korda ajada paberid, et ta on sellise summa annetanud.

Küsimusele, kust paberite järgi annetatav raha tuleb, vastas rahaküsija Nugise sõnul: «See on juba teiste inimeste asi, minu asi on korjata kokku need paberid, et me oleme annetajate ringi saanud paika panna.»

Nugis ütles toona BNSile antud intervjuus, et sellest juhtumist on tükk aega möödas ja nüüdseks on annetamise küsimus ka juba kuigipalju reguleeritud.

«Aga mina suhtuksin ikkagi väga skeptiliselt kõikidesse nendesse annetustesse ja kõigesse sellesse muusse rahasse, mis kuskilt tuleb,» lausus ta.

Nugis oli seisukohal, et erakonnad peaksid raha saama ainult riigieelarvest ja liikmemaksudest ning parteidele annetamise võimalus tuleks kaotada.

«Rahastamine peab olema väga läbipaistev, mitte nagu praegu, kui Arti Arakas annetab Reformierakonnale kaks miljonit ja suur hulk Lõuna-Eesti inimesi, kes elavad peost suhu ega suuda omale isegi korralikult toitu osta, rääkimata alimentide maksmisest, toetavad Keskerakonda sadade tuhandete kroonidega ja kuskilt ei saa midagi kinni võtta. Liikmemaksud ja riigi raha, sest ilma rahata ei pea parteid üleval,» ütles ta toonases intervjuus.

Nugis suri 2011. aasta novembris. Aastate jooksul kuulus ta mitmesse parteisse, olles Vabariiklaste Koonderakonna, Rahvusliku Koonderakonna, Isamaa, Vabariiklaste ja Konservatiivide Rahvaerakonna, Koonderakonna, Erakonna Uus Eesti ja viimasena Rahvaliidu liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles