Itaalia meedia ei usu ülemteenri süüd Vatileaksis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15-aastase Emanuela Orlandi (piltidel) kadumine aastal 1983 on üks intsidentidest, mille kohta itaallased Vatikanilt aru pärivad. Foto on tehtud Püha Peetruse väljakul Vatikanis täna.
15-aastase Emanuela Orlandi (piltidel) kadumine aastal 1983 on üks intsidentidest, mille kohta itaallased Vatikanilt aru pärivad. Foto on tehtud Püha Peetruse väljakul Vatikanis täna. Foto: SCANPIX

Vatikanis käib jaht lekitamisskandaali taga olevatele jõududele, sest vähesed usuvad, et selleks on vahi alla võetud paavsti ülemteener, raporteeris Itaalia meedia täna.

Vatikani ametnikud kinnitasid eile, et paavst Benedictus XVI kammerteener Paolo Gabriele on vahistatud kahtlustatuna paavsti erakabinetist salajaste dokumentide lekitamises. Mõned dokumendid leiti kinnipidamisel Gabriele kodust.

Teated 46-aastase Gabriele vahistamisest võeti vastu umbusuga, sest tegemist on Vatikanis armastatud mehega, kelle pühendumust ja ustavust paavstile teavad kõik.

Itaalia ajakirjandus kubiseb spekulatsioonidest, mille põhjal on kammerteener kui üks vähestest paavsti eluruumidesse pääsevatest isikutest sattunud intriigide ja Püha Tooli võimumängude tööriistaks.

«Keegi ei usu, et kammerteener ise oleks võimeline Vatileaksi orkestreerima, seal peab olema mingi kõrgem, vaimulik tase,» kirjutas ajaleht Corriere della Sera pealkirja all «Vatikan valmistub uuteks vahistamiseks».

«Võibolla seadis keegi teenrile lõksu välja, viies dokumendid tema majja, või täitis ta kõrgemalt tulnud korraldust,» oletas leht.

Paavsti erakabinetile on juurdepääs väga väiksel inimeste ringil, kuhu kuuluvad tema ülemteener, neli nunna ja kaks sekretäri - Georg Gänswein ja Alfred Xuereb.

Vatikan on suurema osa sellest aastast olnud segatud nn Vatileaksi skandaali, kus Itaalia meediale on lekitatud mitmeid dokumente, sealhulgas paavst Benedictus XVI erakirju.

Osa dokumente oli seotud korruptsiooni-, väärjuhtimis- ja nepotismisüüdistusega ning sisevastuoludega Vatikani panga juhtimise küsimustes, aga ka kiriku maksuprobleemide ja seksiskandaalidega.

Paavst, kes on leketest kuuldavasti vapustatud ja kurb, moodustas aprillis kardinalide komisjoni jaanuaris alanud lekete uurimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles