Süüria opositsioon jätkab vabadusvõitlust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria opositsioon jätkab vabadusvõitlust
Süüria opositsioon jätkab vabadusvõitlust Foto: SCANPIX

Süüria rahuplaan sai möödunud nädalavahetusel tagasilöögi, kui paljastus Houlas toime pandud massitapmine.

Süüria üks opositsioonijuhte Burhan Ghalioun sõnas, et opositsioon jätkab vabadusvõitlusega seni kuni ÜRO ei lase Süüria valitsuse vastu käiku «karme meetmeid», edastab Reuters.

Ghaliaoun viitas ÜRO põhikirjas olevale punktile, mille kohaselt sõjaline sekkumine on teatud tingimustel lubatud.

Osa Süüria mässulistest teatas juba varem, et ei allu ÜRO ja Araabia Liiga erisaadiku Kofi Annani rahuplaanile, kui ÜRO ei võta midagi kiiresti ette tsiviilelanike kaitsmiseks.

Houlas möödunud nädalalõpul aset leidnud veresaunas hukkus üle 100 inimese. ÜRO vaatlejate leitud ohvrite hulgas oli ka 32 last.

Opositsioon süüdistab veresaunas president Bashar al-Assadi valitsust, Süüria valitsus aga opositsiooni.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ja erisaadik Annan mõistsid Houlas toimunu hukka ning kritiseerisid Süüria valitsus rahuleppe rikkumise pärast.

«See ebainimlik ja julm kuritegu on vastuolus rahvusvahelise õigusega. Selle kordasaatjatel tuleb vastust anda,» teatasid Ban ja Annan.

Suurbritannia ja Prantsusmaa tegid ettepaneku, et ÜRO Julgeolekunõukogu Houla veresauna hukka mõistaks. Diplomaatiliste allikate andmetel lükkas Venemaa ettepaneku tagasi ja esitas palve kutsuda julgeolekunõukogu kiirnõupidamisele.

Venemaa ja Hiina on siiani ÜRO Julgeolekunõukogul takistanud Süüria valitsuse tegevuse hukka mõistmist.

Väljaande New York Timesi andmetel püüab USA nüüd kaasata Venemaad plaani, mille abil Süüria president Bashar al-Assad võimult tõugata.

Võimu üleandmine toimuks samal viisil nagu Jeemenis, kus president Ali Abdullah Saleh nõustus pärast kuid kestnud vägivalda rahumeelselt tagasi astuma ning võimu asepresidendile andma.

Süürias üle aasta kestnud sõjalistes kokkupõrgetes on opositsiooni andmetel hukkunud üle 13 000 inimese.

«Pärast vaherahu kehtestamist 12. aprillil, on kokkupõrked siiski jätkunud ning neis on hukkunud 1881 inimest,» teatas opositsiooni esindaja Abdel Rahman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles