Jõulude ajal kadunud piirijärjekorrad pole siiani taastunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt Narvas.
Piiripunkt Narvas. Foto: Küllike Rooväli.

Jõulupühade järel idapiirilt kadunud piirijärjekorrad ei ole majandussurutise tõttu siiani taastunud ning veokid pääsevad Venemaale lühikese ooteajaga.

Maksu- ja tolliameti andmetel ootas laupäeva hommikul Narvas piiriületust vaid üks veoauto ning Luhamaal kaks veokit. Koidula piiripunktis pääsevad veokid üle piiri Venemaale ilma ootamata.

Kokku on viimase ööpäevaga Narva kaudu Venemaale läinud 61, Luhamaalt 29 ja Koidulast 15 veokit.

Terve aasta püsinud veokijärjekorrad kadusid idapiirilt jõulupühade ajal, kuna Venemaal algas pikk aastavahetuse püha ja suurem osa ettevõtteid oli seal suletud. Veokijärjekorrad on idapiirilt kadunud ka varasematel aastatel jõulude ajal, kuid jaanuaris on seni järjekord alati taastunud.

Veokijärjekorrad Eesti, Soome ja Läti piiril Venemaaga tekkisid 2006. aasta suvel ning need on kord suurenenud, kord vähenenud.

2006. aasta augustis ja novembris seisis Narvas üle 500 veoki. Sel ajal tuli piiriületust oodata üle nädala ning juhid korraldasid protestiaktsioone.

Järjekorrad tekkisid pärast seda, kui tollane Venemaa president Vladimir Putin nõudis tollilt tõhusamat tööd ning Vene tollitöötajad hakkasid veokeid põhjalikumalt kontrollima.

Pikad piirijärjekorrad on pälvinud nii rahvusvahelise ajakirjanduse kui ka Euroopa Liidu tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles