Ansip: Michal ei saanud varjatud annetamist kokku leppida telefoni teel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna ennelõunal käis peaminister Andrus Ansip Toompeal riigikogu hoones, kus ta osales Reformierakonna fraktsiooni koosolekul.
Täna ennelõunal käis peaminister Andrus Ansip Toompeal riigikogu hoones, kus ta osales Reformierakonna fraktsiooni koosolekul. Foto: Raigo Pajula

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip ütles, et kuna telefonikõnesid kuulatakse Eestis kõigi eelduste kohaselt pealt, peab ta absoluutselt ebausutavaks väidet, nagu oleks partei endine peasekretär Kristen Michal leppinud varjatud annetuse tegemises kokku telefoni teel.

Ansip ütles täna pärast Reformierakonna riigikogu fraktsiooni koosolekut Postimehele, et üldjoontes on Silver Meikari eelmisel nädalal tehtud avaldus kellegi teise raha annetamise kohta täiesti usutav. «Seda usutavust on kinnitanud ka Olari Taali, Jüri Mõisa või Ülo Nugise kunagised avaldused,» lausus ta.

Samas on üks detail Meikari avalduses peaministri sõnul «absoluutselt ebausutav». Ansipi hinnangul ei ole usutav see, et Reformierakonna endine peasekretär ja praegune justiitsminister Kristen Michal võis 2009. aastal varjatud annetuses kokku leppida telefoni teel.

«On kahju, et Eestis on selline olukord kujunenud, aga paraku on see nii, et ettevõtete juhid, ammugi mitte erakonna peasekretärid ei eelda, et nende telefonikõnesid ei kuulata pealt. Eeldus on pigem selline, et kõik telefonikõned on salvestatavad ja sisuliselt avalikud,» märkis Ansip.

Peaminister kinnitas, et võib Michalist arvata «mida iganes», aga seda, et ta telefoni teel leppis kokku varjatud annetuse tegemise, ei ole ta suuteline uskuma. «Minu järeldus: Silver Meikar valetas,» ütles ta.

Ansip märkis ka, et ei arva, nagu kellegi teise raha annetamine teeks näiteks Olari Taalist kurjategija. «Ma ei suhtu Olari Taali nii, et ta pääses ainult selle tõttu, et need asjad aeguvad viie aastaga. Inimlikult on see täiesti mõistetav olnud ja ma pole nõus nendega, kes praegu peavad kõiki neid, kes on erakondadele vahendeid annetanud, kohe kurjategijaks,» lisas ta.

Lisaks kinnitas Ansip täna, et Reformierakonna rahaasjad on korras. Parteijuht avaldas absoluutset veendumust, et Reformierakonna esimees ei küsi ega võta vastu ühtegi annetust. Tema sõnul ei hakka erakonna esimees seda ka kunagi tegema.

Samas märkis ta, et on loomulikult partei rahaküsimustega kursis, mistõttu võibki kinnitada, et Reformierakonna rahaasjad on korras. Varem on Ansip kinnitanud, et ministrid ning eriti peaminister ja erakonna juht Reformierakonna rahastamisküsimustega ei tegele.

Neljapäeval ütles ta, et ekspoliitikute Jüri Mõisa ja Olari Taali varjatud annetamise kohta tehtud ülestunnistused näitavad, et vähemalt kunagi minevikus on selliseid annetusi tehtud. «Kuidas olukord praegu erakondades on, seda ma ei tea isegi oma erakonna kohta öelda,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles