Ergma kutsus fraktsioonide juhid rahastamisküsimusi arutama

Mirjam Mäekivi
, uudistetoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma
Riigikogu esimees Ene Ergma Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Riigikogu esimees Ene Ergma kutsus fraktsioonide esimehed kolmapäevaks nõupidamisele, et arutada, kas kehtivad seadused vajaksid erakondade rahastamise nõuete osas muutmist.

Seni on poliitikud olnud eri meelt, kas ja kuidas tuleks annetamisskeemide avalikuks tuleku järel parteide rahastamise ja järelevalve korda muuta.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip on pidanud vajalikuks lubada juriidilistel isikutel taas erakondadele annetada, karmistada ebaseaduslike annetuste vastuvõtmise ja tegemise eest ette nähtud karistusi ning kaaluda parteide kampaaniakuludele ülempiiri seadmist.

Reformierakonda kuuluv endine justiitsminister Rein Lang on samas öelnud, et tema äriühingute annetamisvõimaluse taastamist ja kampaaniakuludele lae kehtestamist ei toeta.

Poliitiliste skandaalide puhkemisel seaduste süüdistamine ja nende kiirkorras muutma asumine on Langi hinnangul halb praktika ning ta leiab, et ka erakondade rahastamise süsteem ei vaja kiireid muudatusi.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees, kaitseminister Urmas Reinsalu on avaldanud arvamust, et parlamendiparteide esindajatest tuleks moodustada töörühm, mis paneks kiiresti kokku ettepanekud erakondade rahastamise ja järelevalve korra muutmiseks. Juriidiliste isikute annetuste lubamist Reinsalu enda sõnul ei toeta, kuid samas on ta soovitanud tõsiselt kaaluda valimiskuludele lae seadmist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles