Rahaskandaali uurimine on politsei, mitte kapo pädevus

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Elmo Riig / Sakala

Silvergate'iks ristitud Reformierakonna väidetava musta annetusraha juhtumit uurib kapo asemel kriminaalpolitsei, sest finantskuriteod kuuluvad nende pädevusse.

Silvergate'i üks peategelasi, justiitsminister Kristen Michal on teatavasti kõrgem riigiametnik, kelle kuritegude uurimine kuulub kaitsepolitsei töö hulka. Seetõttu on küsitud, miks uurib Reformierakonna rahaskandaali äsjaloodud keskkriminaalpolitsei, mitte aastate jooksul tehtud tööga parema uurimisvõimekuse saanud kapo.

Keskkriminaalpolitseile uurimise andmine on riigiprokuratuuri teatel siiski selgelt põhjendatav sellega, et finantskuriteod kuuluvad kriminaalmenetluse seadustiku ja vabariigi valituse määrusega politsei, mitte kapo uurimisalluvusse.

Ehkki justiitsminister Michalil on poliitskandaalis oma osa, pole ta kriminaalmenetluslikus mõistes praegu veel mitte keegi. Teda pole üle kuulatud kahtlustatavana ega tunnistajana.

«Kriminaalmenetlusseadustik lubab prokuratuuril küll otstarbekuse kaalutlusel kapo ja politseiasutuse vahelist uurimisalluvust muuta, kuid antud juhul prokuratuur sellist otstarvet ei tuvastanud,» kommenteeris juhtiv riigiprokurör Heili Sepp.

«Nii et vastus on lihtne - uurib keskkriminaalpolitsei, sest seadus näeb nii ette ning puuduvad asjaolud, miks prokuratuur peaks kasutama oma seadusest tulenevat õigust alluvust muuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles