Kapo: telefonikõnede laialdast pealtkuulamist ei toimu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei on varem juhtinud tähelepanu teiste riikide tehnilisele võimele pealt kuulata Eesti raadiosidet.
Kaitsepolitsei on varem juhtinud tähelepanu teiste riikide tehnilisele võimele pealt kuulata Eesti raadiosidet. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitsepolitsei kinnitusel on telefonikõnede pealtkuulamiseks vaja kohtuniku luba, palju aega ja tööjõudu ning seetõttu on ekslik eeldada, nagu kuulataks kõnesid laialdaselt pealt.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul saavad julgeoleku- ja uurimisasutused telefonikõnesid pealt kuulata üksnes seadusest tulenevatel juhtudel ja igal konkreetsel juhul vajab see kohtuniku luba.

Tema sõnul nõuab pealtkuulamine lisaks reeglite järgimisele ka väga palju inimtööjõudu ja aega. «Ainuüksi sellepärast on ekslik eeldada või arvata, et Eestis toimub mingi eriline või laialdane pealtkuulamine,» ütles Puusepp. Eeldatavalt toimuvale laialdasele pealtkuulamisele viitas täna peaminister, Reformierakonna esimees Andrus Ansip.

Kaitsepolitsei pressiesindaja lisas, et samas on amet juhtinud oma aastaraamatus tähelepanu teiste riikide tehnilisele võimele Eesti GSM ja muud raadiosidet pealt kuulata. «Seda võimalust välistada me ei saa ja selle võimalikku ulatust hinnata on keeruline. Samuti võimaldavad paljud kaasaegsed telefonid inimestel endil oma telefonivestlusi soovi korral salvestada,» lisas ta.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip ütles täna ennelõunal, et kuna telefonikõnesid kuulatakse Eestis kõigi eelduste kohaselt pealt, peab ta absoluutselt ebausutavaks väidet, nagu oleks partei endine peasekretär Kristen Michal leppinud varjatud annetuse tegemises kokku telefoni teel.

Ansip ütles pärast Reformierakonna riigikogu fraktsiooni koosolekut Postimehele, et üldjoontes on Silver Meikari eelmisel nädalal tehtud avaldus kellegi teise raha annetamise kohta täiesti usutav. «Seda usutavust on kinnitanud ka Olari Taali, Jüri Mõisa või Ülo Nugise kunagised avaldused,» lausus ta.

Samas on üks detail Meikari avalduses peaministri sõnul «absoluutselt ebausutav». Ansipi hinnangul ei ole usutav see, et Reformierakonna endine peasekretär ja praegune justiitsminister Kristen Michal võis 2009. aastal varjatud annetuses kokku leppida telefoni teel.

«On kahju, et Eestis on selline olukord kujunenud, aga paraku on see nii, et ettevõtete juhid, ammugi mitte erakonna peasekretärid ei eelda, et nende telefonikõnesid ei kuulata pealt. Eeldus on pigem selline, et kõik telefonikõned on salvestatavad ja sisuliselt avalikud,» märkis Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles