Keskerakondlased nõuavad Pihlilt maag Hannese kohta aru

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Vanaküla.
Hannes Vanaküla. Foto: Arno Saar/ SL Õhtuleht

Üheksa keskerakondlast nõuavad siseminister Jüri Pihlilt aru, kas on kontrollitud end maag Hanneseks nimetatud mehe ja tema sekti tegevust ning mida minister sellest äärmusrühmitusest arvab.

Kolmapäeval esitasid keskerakondlased riigikogu istungi alguses arupärimise, mis puudutas 29. jaanuaril telesaates «Pealtnägija» näidatud ususekti, mille juhiks on Hannes Vanaküla.

Arupärijate sõnul rääkisid sekti liikmed teles, kuidas ennast jumalateks nimetavad sekti liidrid manipuleerivad osavalt inimestega. Sekti liikmetega manipuleeritakse, kasutades nii füüsilist kui ka psüühilist vägivalda, sektist välja astujaid ähvardati koguni surmaga.

«Selline grupp mõjutatud isikuid võivad saada ühiskonnale ohtlikuks. Teadmata on nende
eesmärgid. Me ei või teada milline on sellise sekti edasine käitumine,» seisab arupärimises.

Keskerakondlased soovivad siseminister Jüri Pihlilt teada, kas selle sekti tegevust on uuritud. Samuti huvitab neid, kas kahtlase tegevusega rühmitusi või ususekte kontrollitakse.

Keskerakondlased tahavad teada, kuidas on Eestis taolised probleemid õiguslikult reguleeritud ning mida minister isiklikult sellest sektist arvab.

Arupärimisele on allakirjutanud Kalle Laanet, Vilja Savisaar, Enn Eesmaa, Aadu Must, Arvo Sarapuu, Aivar Riisalu, Tiit Kuusmik, Evelyn Sepp ja Ain Seppik.
Sel nädalal esitasid keskerakondlased riigikogu istungite alguses arvukalt arupärimisi, soovides istungi algust venitada. Teisi- ja kolmapäeval anti üle paarkümmend arupärimist, neljapäeva õhtul aga püstitati uus rekord - 86 arupärimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles