Toobal: pealtkuulamiste tõttu peavad ametist lahkuma Aas ja Aeg

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal ja Jaanus Karilaid andsid täna Keskerakonna büroos pressikonverentsi.
Priit Toobal ja Jaanus Karilaid andsid täna Keskerakonna büroos pressikonverentsi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali hinnangul vastutavad telefonikõnede laialdase pealtkuulamise eest kaitsepolitsei juht Raivo Aeg ja peaprokurör Norman Aas, kes tuleks tema sõnul ametist tagandada.

Toobal ütles täna Keskerakonna büroos toimunud pressikonverentsil, et tervitab peaminister Andrus Ansipi eilseid teateid telefonikõnede eeldatava pealtkuulamise kohta.

«Keskerakond on juba aastaid rääkinud poliitilisest kaitsepolitseist ja prokuratuurist ning meil on hea meel, et riigi üks enim informeeritud kodanikke, julgeolekukomisjoni liige, on seda nüüd samuti avalikult tunnistanud,» lausus ta ja lisas, et tegelikult rääkis Ansip laiaulatuslikust põhiseaduslike normide rikkumisest.

Toobali hinnangul peab täitevvõim põhiseadusliku korra kindlustamiseks tagandama kaitsepolitsei juhi Raivo Aegi ning peaprokurör Norman Aasa, kes tema sõnul ebaseadusliku pealtkuulamise eest otseselt vastutavad. «Kui Ansipi valitsus ei suuda riigis kehtestada demokraatlikku kontrolli poliitilist võimu kontrollivate eriteenistuste üle, siis tuleb tagandada Ansipi valitsus,» ütles ta.

Toobal rääkis pressikonverentsil ka prokuratuurilt saadud kahtlustusest partei kassaorderite võltsimises ja teadmata päritolu raha vormistamises erakonna annetusteks. Kahtlustuses kirjeldatud tegusid eitanud Toobal märkis, et siiski pole talle esitatud kahtlustus ligilähedaseltki samas kaalukategoorias nende kahtlustega, mis saadavad teisi parlamendiparteisid.

Nii viitas opositsioonipoliitik näiteks sotsiaaldemokraatide valimiskampaaniaid toetanud perekond Ossinovskite raha pärinemisele Vene transiidiahelast. «Opositsiooniparteide rahaskandaalikesed ei kanna aga kuidagi välja võrdlust Reformierakonna endist peasekretäri, justiitsminister Kristen Michalit ja IRLi endist peasekretäri, siseminister Ken-Marti Vaherit varjutavate kahtlustustega Vene eriteenistuste, sealse gaasimonopoli ja maffiaraha süsteemsest pumpamisest Eesti parteipoliitikasse,» väitis Toobal.

Toobal märkis ka, et on valmis Eesti erakondade usaldusväärsuse taastamiseks tagasi astuma, kuid ainult juhul, kui sama teevad ka Michal ja Vaher.

Pressikonverentsil osales Toobali kõrval Keskerakonna Läänemaa piirkonna esimees Jaanus Karilaid, kes lisas, et vastasel juhul oleks ainus tee parteide usaldusväärsuse taastamiseks korraldada erakorralised valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles