Teder: rahastamisprobleemide lahendamise võimalust tuleb kasutada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Peeter Langovits / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder loodab, et poliitikud kasutavad ära praegust olukorda ning tahavad ja suudavad lahendada erakondade rahastamisega seotud probleemid.

Teder avaldas lootust, et praeguses olukorras on poliitikutel soov rahastamisprobleemidega sisuliselt tegeleda. «Eesti ühiskond ootab, et asjad käiksid korrapäraselt, ausalt, avatult ja ma arvan, et seda situatsiooni peab ära kasutama,» ütles ta Postimehele.

Seda, kas rahastamise ja kontrolli korra parandamiseks on vaja muuta seadust, tuleb tema sõnul analüüsida süsteemselt ja rahulikult. Muuhulgas võiks Tederi hinnangul kaaluda juriidiliste isikute annetamisõiguse taastamist, millele ta on toetust avaldanud ka varem.

Samal ajal jäi õiguskantsler skeptiliseks ettepaneku suhtes varjatud annetuste vastuvõtmine uuesti kriminaliseerida, öeldes, et tema kriminaalõigusega probleemide lahendamisse ei usu.

Teder juhtis tähelepanu, et eri tegude kriminaliseerimine on Eestis, kuid ka teistes riikides käinud lainetena, samuti nagu praegu, kui kord dekriminaliseeritud tegu tahetakse muuta uuesti kuriteoks. «Kriminaliseerimine käib justkui hoogtöö korras, aga ärme tee hoogtöö korras, teeme ratsionaalselt, teeme asjad paremaks. Mõtleme, kuidas praegu, sellises situatsioonis asju paremaks teha,» ütles ta.

Reformierakonna rahastamisskandaali põhjustanud Silver Meikari juhtumit ei soovinud Teder kommenteerida. «Õiguskantsler sekkub konkreetse kaasuse kommenteerimisse siis, kui see on nii-öelda turvatsoonis, vaikuses, kui keegi teine seda ei puudu. Nüüd on seda väga erinevad institutsioonid väärikalt puudutanud. Teema on aktuaalne - ja väga hea, et on,» lisas Teder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles