Mööduja käed päästsid korteriaknast kukkunud väikelapse elu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema Aleksandra koos aasta ja kümne kuu vanuse Denissiga, kelle sama maja elanik Mart Luukas möödunud nädalal halvimast päästis.
Ema Aleksandra koos aasta ja kümne kuu vanuse Denissiga, kelle sama maja elanik Mart Luukas möödunud nädalal halvimast päästis. Foto: Andres Haabu

Samal ajal, kui põlvepikkuse Denissi emaga Kehras juttu räägime, käib poiss mööda õue ja pöörab usinalt maja ukselinke. Sama tegi ta ka läinud nädala teisipäeval oma kolmanda korruse korteri aknaga, kust ta pealtnägijate šokiks alla kukkus, ent erakordse õnne läbi ellu jäi.

Sündmused hargnesid 22. mai ennelõunal umbes kella 11.30 paiku Kehra külje all asuvas Lehtmetsa külas ootamatut rada. Töölt vaba päeva saanud 21-aastane Mart Luukas oli teel aiamaalt vanavanemate koju, et enne poodi suundumist sinna ununenud rahakott ära tuua.

«Olin juba poolel teel ja kuna oli kiire, siis mõtlesin, et ma pigem jooksen. Kõrvaklapid olid peas, aga õnneks nägin silmanurgast, et keegi karjub ja näitab näpuga,» meenutas mees oma kodumaja ette jõudmist.

Poolsada meetrit eemal oleval mänguväljakul oma lapsega aega veetnud Karin Kaas oli avastanud, et kolmanda korruse aknast rippus ühe käega aknalauast kinni hoides aasta ja kümne kuu vanune väikelaps.

Juhtunut märganud Mart jõudis sündmuspaigale just viimasel hetkel, et kaheksa meetri kõrgusel betoonvundamendi kohal alla kukkunud poiss kinni püüda. «Sain hoogu kõvasti vähendada ja trajektoori muuta, sest kümnekilost last kolmandalt korruselt päris ei püüa. See mass vähemalt kümnekordistub,» põhjendas Luukas.

Pealtnägijate ja õue rutanud isa kergenduseks oli Deniss aga teadvusel ja maandunud kõrvalasuvale murule nii õnnelikult, et lasti juba järgmisel päeval suuremate vigastusteta haiglast koju. Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees, doktor Mall-Anne Riikjärv ütles, et poisil tuvastati koljumurd ja mõned marrastused, kuid kukkumist arvestades on see õnnelik õnnetus.

Kuigi Deniss endaga juhtunut veel sõnadesse panna ei suuda, arvab poisi ema Aleksandra teadvat, mis tol lõunal õigupoolest juhtus. Isaga kahekesi kodus olnud poisile meeldib diivanilt aknale ronida, et sealt õues jooksvaid lapsi ja traktoreid vaadata. «Tegelikult see akna käepide käib raskesti lahti ja me ei tulnud selle peale, et midagi juhtuda võib,» kirjeldas õnnetuse ajal teises linnas eksamil viibinud Aleksandra.

Samal ajal, kui poisi isa vannitoas lapse asju pesi, suutis veel kõrgusekartuseta Deniss akna lahti keerata, kolm patja ja triikraua alla visata ning asus ise asjadele järele minema. «Pärast seda ta keeras pepukese ette ja lasi ennast sinna rippuma,» meenutas vaatepilti Denissiga ühevanuse tütre ema Karin Kaas, kes šoki tõttu kaheks päevaks söögiisu kaotas. «Kui sealt ei oleks kedagi mööda läinud, siis ma kardan, et mina oleks seda õnnetust näinud paari meetrit enne appi jõudmist.»

Aleksandra sõnul on ta Mardile ja Karinile äärmiselt tänulik. Seda ka seetõttu, et osa last akna peal näinud inimesi kõndisid ohust teatamata majast mööda. «Meie elame siiamaani seda üle, aga Deniss toimetas juba samal õhtul sama usinalt nagu enne. Jah, akna peale kipub ta ikka samamoodi, aga ütleb mulle ikka aeg-ajalt, et seal on «ai-ai». Midagi ikka vist on meeles,» ütles poisi ema.

Pärast õnnetust valitseb kodus peaaegu sõjaväeline kord. Kõik asjad on akende juurest ära viidud ja pakettakendele tellis perekond võtmega lukustatavad lingid.

Juhtumit uurimas käinud kohalik konstaabel ütles, et tegemist oli õnnetusjuhtumiga, laps on heast perekonnast ja õnnetust ei põhjustanud vanemate hooletus.

Anija abivallavanema Urmo Sitsi sõnul on omavalitsusel kavas Denissi elu päästnud Mart Luukast tänada 16. juunil kohalikul kodukandipäeval meenega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles