Reinsalu: peaministri väljaütlemine võib vähendada usaldust

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Urmas Reinsalu (Isamaa ja Res Publica Liit) avaldas riigikogu infotunnis tagasihoidlikult arvamust, et peaminister Andrus Ansipi väljaütlemine telefonide pealtkuulamisest ei pruukinud olla kõige vastutustundlikum, sest võib tekitada järeldusi, mis vähendavad usaldust õigusriigi suhtes.

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser viitas oma arupärimises Ansipi esmaspäevasele väljaütlemisele, et poliitikute ja ärimeeste telefone kuulatakse massiliselt pealt, ning küsis Reinsalult, kas peaminister on neid hirme valitsusega jaganud ja kas ta usub, et need on põhjendatud.

«Minu selge arusaam on, et Eesti on õigusriik. See, mis puudutab igasuguseid õigusmõistmise huvides läbiviidavaid toiminguid, siis need leiavad aset sõltumatu võimu ehk kohtuvõimu alusel ning mul pole vähimatki põhjust uskuda, et need oleksid seadusvastased või kantud muudest kavatsustest kui õigusmõistmise huvi,» vastas Reinsalu.

Küll aga oli ta siseministrilt küsinud, millises mahus ja miks telefone pealt kuulatakse. «Enamik toiminguid puudutab narkokuritegevust. Seda tüüpi asju on alla 1 protsendi kriminaalasjade puhul, need on reaalsed statistilised faktid,» selgitas kaitseminister.

Seepeale täpsustas Mikser oma küsimust, et kas Reinsalu hinnangul olid nimetatud peaministri sõnad ebaõnnestunud nali, tõsine mure Eesti põhiseadusliku korra pärast või PR-trikk.

«Ma arvan, et tegu oli peaministri seisukohaga ja ta esitas seda oma parimast arusaamast nende probleemide kohta. Ma ei taha spekuleerida eri tahkude üle, kuid ei tahaks ka arutelu kitsendada, et kes keda võiks pealt kuulata,» hoidus Reinsalu siiski spekulatsioonidest ning hinnangutest.

Vastuseks küsimusele, kas peaministri selline väljaütlemine oli ikka vastutustundlik ja riigimehelik, sõnas Reinsalu: «Kahtlemata on õigusriigis oluline, et olemas oleks ka usaldus ja eeldus, et asjad toimivad õiguspäraselt, seetõttu on seisukohtade avaldamisel oluline mitte anda põhjusi järeldusteks, mis viivad usaldusest kaugemale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles