Hortus Musicus mängib Putini enda silma all

Valner Valme
, muusikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hortus Musicuse juht, dirigent ja muusik Andres Mustonen.
Hortus Musicuse juht, dirigent ja muusik Andres Mustonen. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Omal ajal olid selle lava staarid Tiit Kuusik ja Hendrik Krumm, viimastel aastatel ei ole aga eestlased mullu sügisel renoveerituna taasavatud Moskva Suure teatri lavale enam kuigi sageli sattunud. Seda tähelepanuväärsem on, et homme astub seal üles vanamuusikaansambel Hortus Musicus, kes esineb Puškini-nimelise kunstimuuseumi 100. sünnipäevale pühendatud kontserdil.


Esinduslikul galal esitab Andres Mustoneni (pildil) juhitud grupp 25-minutise kava, mis moodustab veerandi peo muusikalisest programmist. Hortus on Moskvas hallidest aegadest alates igal aastal mänginud, mitte kunagi aga Suures teatris. Debüüt sünnib Venemaa presidendi Vladimir Putini kullipilgu ja kindlasti ka sama teravate kõrvade ees.

Kutsetega üritusele müüakse ka pileteid, oodata on Venemaa eliiti, rahvusvahelisi külalisi ja täissaali. Veel esinevad Juri Bašmet, Vadim Repin jt Vene suurkujud, osaleb ka Suure teatri balletitrupp.

Kutse tuli loogiliselt: Hortus Musicus on traditsiooniline esineja Puškini muuseumis toimuval rahvusvahelisel festivalil «Dekabrskije Vetšera» («Detsembriõhtud»).

«Ma olen 40 aastat laval olnud, mind ei võta kõhedaks enam ükski saal ega ükski riik ega ükski president,» nentis Mustonen, «aga ma arvan, et sellisest kõrgest kultuurilis-poliitilisest sündmusest osavõtt ei tee au mitte üksnes meie ansamblile, vaid teeb au ka meie riigile.»

Hortuse Moskva-kava koosneb kesk- ja renessansiaja inglise, prantsuse ja saksa muusikast: ettekirjutusi ei ole teinud Suur teater ega Putin.

Ansambel sõidab seejärel koju tagasi, aga Mustonen istub moodsale kiirrongile ja põrutab Moskvast kolme tunniga Peterburi. 3. juunil juhatab ta Maria teatri orkestrit ja koori festivalil «Belõje Notši» («Valged ööd») ning 5. juunil mängib viiulit festivalil «Musical Collection».

11. juunil dirigeerib Mustonen veel Istanbulis bütsantslikus muuseum-kontserdisaalis Hagia Irenes 40. Istanbuli rahvusvahelisel muusikafestivalil kohalikku Borusani filharmooniaorkestrit, maailma esiettekandes kõlab Gija Kantšeli uus teos «Lingering».

Kuna nimetatud sündmustega samal ajal kestab Tallinn Sinfonietta Lõuna-Ameerika tuur, mille kuupäevad selgusid siis, kui Vene ja Türgi kontserdid olid juba paigas, pidi Sinfonietta lendama ookeani taha ilma oma sooloartisti ja dirigendita. «Natuke kahju on, sest ette sai selleks valmistatud. Aga küll ma järgmisel aastal lähen!» kinnitas Mustonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles