Komisjon soovitab kaaluda sularahaannetuste piiramist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon soovitab parlamendil kaaluda suurema õigusrikkumise riskiga sularahaannetuste piiramist.

Järelevalvekomisjoni esimehe Ardo Ojasalu sõnul on komisjon erakonnaseaduse muutmiseks oma ettepanekud teinud juba novembris ning esitanud need parlamendi põhiseaduskomisjonile ja justiitsministeeriumile.

Lisaks neile soovitab komisjon tema sõnul käsitleda aga veel kolme võimalust, kuidas erakonnaseadust muuta. Ühe variandina soovitab komisjon kaaluda sularahaannetuste piiramist, lubades ühel inimesel annetada kindlas perioodis kindla summa, kuna sularahas annetuste tegemisel on suurem õigusrikkumise risk.

Samuti soovitab komisjon arutada valimiskuludele rahalise piiri seadmist, määratledes seejuures ka valimiskulude mõiste, ning eristada kontrolli parandamiseks erakondade saadavas tulus mitte liikmemaksud ja annetused nagu praegu, vaid teha seda liikmetelt ja teistelt inimestelt saadava tulu põhjal.

Järelevalvekomisjon arutas täna ka Reformierakonna esitatud küsimust, kas endise riigikogu liikme Silver Meikari aastatel 2009 –2010 tehtud annetused tuleb lugeda keelatud annetusteks ning kui, siis kas erakond peab need kandma riigieelarvesse või Meikarile tagastama. Riigikogu pressitalituse teatel viitas komisjon prokuratuuri algatatud kriminaalmenetlusele ning otsustas, et enne seisukoha võtmist oodatakse ära uurimistulemused.

Samuti kaalus komisjon järelepärimiste esitamist erakondade suurannetajaile, kuid leidis, et selleks puudub seaduslik alus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles