NO99 tahab ehitada teatri Skoone bastioni alla

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kõik läheb hästi, siis siia võiksid tulla Teater NO99 uksed. Pildil Skoone bastioni all asuv kunagine ENSV tsiviilkaitse staap.
Kui kõik läheb hästi, siis siia võiksid tulla Teater NO99 uksed. Pildil Skoone bastioni all asuv kunagine ENSV tsiviilkaitse staap. Foto: Peeter Langovits

Teatril NO99 on üks unistus (plaaniks ei julge nad seda nimetada): ehitada uus, kolmsada inimest mahutav teatrisaal. Aga mitte Sakala tänava majja, vaid Skoone bastionile. Või õigemini pigem Skoone bastioni all asuvate varjendite, kunagise ENSV tsiviilkaitse staabi asemele.


Kuna NO99 praegu üüritavates ruumes asuvasse saali mahub teatri kinnitusel tava­asetuses 164 inimest ja isegi sajaprotsendilise täitumuse juures ei saa teater äraelamiseks piisavat omatulu, siis on NO99 vaikselt uurinud võimalusi leida Tallinnas uus teatrisaal. Möödunud suvel Skoonet ehtinud Põhuteater näitas NO99 inimestele, et asukohal on hea aura, publik leidis tee teatrisse kiiresti.

Pealegi on Tallinna linn huvitatud praegu kasutult seisva paiga elustamisest, seda kinnitab ka Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juht Boris Dubovik. «Kuna bastionid ja kaitsevöönd on avaliku funktsiooniga, siis teater sobib sinna kõige paremini,» sõnab Dubovik. Ainul et kuna muinsuskaitse all olevale haljasalale on keelatud ehitada püsivaid hooneid, siis ongi küpsemas idee ehitada hoopis maa alla – teatrisaalile pole ju aknaid ega päevavalgust vaja!

Riigil pole raha

Avalikult NO99 inimesed Skoonele ehitamisest rääkida ei soovi. Olevat liiga vara. Samas, ainult unistuseks seda pidada ei saa, sest teater on astunud uue teatrimaja kavandamisel samme: tehtud on esialgsed arvutused, ollakse dialoogis asjast huvitatud ja asjaga seotud osalistega, juba esimene eskiiski on Tallinna muinsuskaitse osakonnast parandustega teatrisse tagasi saadetud.

Kultuuriminister Rein Lang toetab NO99 plaani, pakkudes omalt poolt teatrile läbirääkimistes Tallinna linna ja muinsuskaitsega tuge. «Riigil pole selleks mitte mingit raha, vähemalt lähemal viiel-kuuel aastal. Meil on vaja Ugala remontida,» vastab minister küsimusele, millistel tingimustel oleks riik nõus uue teatrimaja ehitust rahaliselt toetama.

Seepärast otsibki NO99 ise aktiivselt raha ja lahendusi, mille leidmiseks on neile abiks vabatahtlikena NO99 Sõprade Seltsi koondunud mitme eriala inimesed. Teatrit nõustavad näiteks loomemajanduse korraldaja ja meediaärimees Ville Jehe, finantsspetsialist Kristjan Lepik, suhtekorraldaja Daniel Vaarik ja ettevõtja ning Eesti Arengufondi juht Tõnis Arro.

Just küsimusele, kas riik jätkab NO99 toetamist, ootasid NO99 Sõprade Seltsi kuuluvad ärimehed vastust, kohtudes kultuuriministriga. «Küsisid, et kuidas see idee (uus teatrisaal-maja Skoonel – H. S.) mulle tundub,» selgitab Lang kohtumise sisu. «Kui seda teeb erakapital, nii nagu Solaris seda tegi, siis on minu meelest tegu suurepärase ideega,» lausub kultuuriminister.

Sest Solarise keskus on Langi arvates kultuurile puhas võit. «See investeering oli ligi miljard Eesti krooni. Kui seda poleks tehtud, poleks meil Nokia kontserdimaja. Riik pole ühtegi senti sinna pannud. Ei oleks meil ka kesklinnas Artise kino ega kõige atraktiivsemas kohas paiknevat Apollo raamatupoodi. Kui samasugune asi tehtaks Skoone bastionile – koht on ju suurepärane –, oleks see ääretult tore,» leiab Lang. «Nad võiksid julgemalt tegutseda, mitte pabistada. Solarise mehed tegid seda ikka väga suure riski peale, täna on selgunud, et risk õigustas end.»

Aga just nn kultuurimaja kaubanduskeskuses ei soovi NO99 ega tema sõbrad ehitada. Pigem püütakse ühiselt välja mõelda, kuidas ehitada Tallinna nüüdisaegne teatrihoone, mis esialgsete arvutuste järgi läheks Postimehe andmeil maksma ligi seitse miljonit eurot. Teatrisõpru ei saa praegu nimetada tulevasteks investoriteks, kuid see pole ka välistatud.
 
«Mõtleme sellele, millist võimalikku lisaväärtust me lisaks teatrisaalile uuest hoonest teatrile ootame. Ja alles seejärel tuleb küsimus, kas need võimalikud ja teatrile kunstilist lisaväärtust andvad asjad on ka finantsiliselt piisavalt tugevad, et suuta hoonet ülal pidada,» selgitab Eero Epner NO99st. «Meie soov on leida viise, kuidas uus teatrihoone suudaks mitte ainult majanduslikult, vaid ka moraalselt ellu jääda.»

Toetus jääb

Rein Langi kinnitusel võib NO99 Sakala tänavalt lahkuda, riigi rahaline toetus sellest ei muutuks. «NO99 on ise vaba otsustama, kus ta mängib ja mis ta mängib,» lausub minister. «Kui NO99 viiks oma tegevuse mujale, siis praeguse eelarve piires ja tavapärase eelarvekasvuga, mis on võib-olla viis protsenti, saame sellist toetust kindlasti lubada.»

Kui Tiit Ojasoo ärimeestest teatrisõpradele NO99 praegust eelarvet näitas, siis olevat viimased sõnastanud teatri hirmu: praegustes ruumides pole NO99-l rahaliselt kergemaid aegu loota. Kulud on liiga suured, tulud seevastu väga väiksed. Kuna aga riik oma toetust märkimisväärselt ei suurenda, siis pole teatril võimalik kitsikusest välja rabeleda.

Pealegi vajaks hädasti remonti sihtasutusele Vanalinna Teatrimaja kuuluvad ruumid, mida NO99 üürib. NO99 Sõprade Seltsi kuuluva Ville Jehe sõnul nõuaks Sakala maja renoveerimine kaks miljonit eurot. «Ja ka pärast seda ei sobiks see hästi teatriks, mõistlikum on ehitada uus maja,» on Jehe kindel.

Rein Lang lubab Vanalinna Teatrimaja ruumide remondiks ja tulevikuplaanide arutamiseks kokku kutsuda sihtasutuse koosoleku, omanike ringi kuuluvad kultuuriministeerium, Tallinna linn ja SEB pank.

Uus teatrimaja ja Sakala tänava ruumide remont on Langi sõnul kaks eri asja – ka tulevikus, kui NO99 näiteks asuks Skoonel, võiks Tallinnas olla Sakala tänaval teatrisaal, mida saaksid kasutada kas või Tallinnas gastrollivad teatrid.

2 küsimust

Rein Lang, miks pole seni uueks ametiajaks ametisse kinnitatud Tiit Ojasood, kelle leping Teater NO99 kunstilise juhi ametikohal lõpeb 3. juunil ja kes oli talvel korraldatud konkursil ainus kandidaat sellele kohale? Tean, et olete omavahel kohtunud.

Oleme kokku saanud ja ma olen talle väga selgelt öelnud, mida ma tahaksin. Lugu on ju selles, et NO99 peab ju ka eraõiguslikuks asutuseks muutuma, eks ole. Niikaua kui see teater on riigiasutus, on Ojasoo selle direktor.

Isegi kui tal 3. juunil leping lõpeb, siis see automaatselt jätkub?

Mitte automaatselt, eks ma siis pikendan selle ära. Kuni teater on riigiasutus – aga sellest me tahame igal juhul lahti saada. Mina olen talle tuleviku seisukohast välja pakkunud teatud stsenaariumid ja Tiit võttis mõelda, just saatis mulle meili uue kohtumisajaga. Kõik on normaalne.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles