Lukas: presidendi sekkumine on tänuväärne

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

«See on väga tänuväärne, et president sekkub teemal, mis praegu väga palavikuliselt puudutab kogu Eesti ühiskonda,» kommenteeris Toomas Hendrik Ilvese pöördumist poliitikute poole riigikogu liige Tõnis Lukas (IRL).

Siiski ei nõustunud Lukas presidendi väitega, nagu oleks rahastamisskandaaliga kaasnenud arutelus taotluslikult üritatud tähelepanu probleemi tuumalt eemale juhtida.

«Ma olen märganud peamisi avaldusi, siis jah, need on käinud ikkagi erakondade üldist mädanemist puudutava debati juurde. Minu meelest ei ole püütud teemast kõrvale minna, pigem on need olnud erinevad teemaarendused,» sõnas Lukas kaitsepolitseid ja Silver Meikari isikut puudutavate arutelude kohta.

Lukase sõnul on olukorra tinginud poliitikute mõtteviis, mis on viimastel aastatel kulgenud vale rada pidi. «Poliitikas on liiga tugevasti kinnistunud arvamus, et rahva arvamuse järgimine on populism. Selline avaliku arvamuse naeruvääristamine on olnud ummiktee,» sõnas ta.

«Ma arvan, et see, mida rahvas ootab, on kõigepealt see, et poliitikud näitaks välja, et debatis ei ole kõige parem viis ringkaitsesse tõmbumine ja kõigi probleemide eitamine. See on juba eelduseks, et hakatakse otsima lahendusi.»

Lukase sõnul on paljudel juhtudel suunanäitajad erakondade sees olemas, aga sageli ei julge nad erakonnas valdava arvamusega vastuollu minna.

«Aasta tagasi olin ma üks neist, kes päris selgelt ütles välja, et kui erakondade sisemaailm on paisunud erakondade juhtide meelest suuremaks ja tähtsamaks kui see ühiskond, kuhu see erakond peaks ühe osana kuuluma, siis varem või hiljem hakkab rahvas otsima endale uusi esindajaid. Ma arvan, et nüüd on näha, et sellel oli tõsi taga.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles