Hänni nimetas erakondade usaldusväärsuse kadu ohuks demokraatiale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liia Hänni
Liia Hänni Foto: Peeter Langovits

Eesti Põhiseaduse Assambleesse kuulunud Liia Hänni soovitab luua demokraatia edendamiseks riigikogu juurde mõttekeskuse, nentides, et praegune olukord, kus suur osa rahvast põlgab erakondi, on ohuks demokraatiale.

Hänni märkis täna riigikogu põhiseadus-, kultuuri- ja sotsiaalkomisjoni ühisistungil sõna võttes, et demokraatia edendamine ei ole üksnes täitevvõimu ülesanne ning pigem on teema pärisperemees riigikogu rahva esindusena. Seepärast tasub tema sõnul  mõelda, kuidas 20 aastat pärast põhiseaduse jõustumist uutes tingimustes, infoühiskonnas, demokraatiat kaasajastada.

«Algatuseks tasub heita pilk Eesti poliitilise maastiku arengule iseseisvuse taastamisest möödunud perioodi jooksul ja küsida, kas seda maastikku on kujundanud karm erakondlik olelusvõitlus või aedniku hooliv käsi. Kardan, et pigem esimene, aga nii ei peaks see jääma,» ütles praegu e-Riigi akadeemia e-demokraatia programmi direktorina töötav Hänni.

Ta avaldas arvamust, et olukord, kus suur osa rahvast põlgab erakondi, on ohuks demokraatiale ning sellest painest tuleb leida väljapääs. «Päris kindlasti ei ole selleks erakondlikud maailmavaate sihtasutused,» lausus ta.

Hänni sõnul oleks vaja koondada mõttejõud, et Eesti püsiks kindlalt demokraatia kursil, kuid see ei peaks olema erakondlik ettevõtmine. Tema hinnangul tuleks moodustada riigikogu juurde demokraatia mõttekeskus, kes suudaks kaasata Eesti ausamad hinged ja helgemad pead rahvavõimu mehhanismide täiustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles