Clinton: Venemaa toetus al-Assadile tekitab Süürias kodusõja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton sõnas eile Taanis Kopenhaagenis Green Partnership for Growth kohtumisel  peetud kõnes, et kui Venemaa jätkab president Bashar al-Assadi valitsuse toetamist, tekib Süürias kodusõda.

Venemaa on ÜRO Julgeolekunõukogus öelnud, et Süüria kodusõda on välditav, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Ütlesin venelastele, et nende paindumatu poliitika viib Süüria kodusõjani,» jätkas Clinton.

Ta lisas, et kuna Süüria valitsuse ja mässuliste vahel kestab siiani sõjategevus, siis tuleb rahvusvahelisel kogukonnal Süüriale veelgi kitsendusi teha.

Välisriikide sõjaline sekkumine Süürias nõuaks aga Süüria senise liitlase Venemaa nõusolekut.

Clinton rõhutas, et ÜRO ja lääneriikide koostöö viis näiteks selleni, et möödunud aastal kukutati Liibüa diktaator Muammar al-Gaddafi.

Kuid Süüria juhtumi puhul on Venemaa ja Hiina vastu selle riigi siseasjadesse sekkumisele.

Venemaa ja Hiina on ÜRO Julgeolekunõukogu kaks põhiliiget, mille tõttu on neil vetoõigus.

Clinton tõi esile ka sõjalist sekkumist raskendavad asjaolud: Süüria valitsusarmee ja õhujõud on tugevad, Süürias ei ole ühtset opositsiooni nagu Liibüas, Araabia Liiga ei ole Süürias toimuva suhtes üksmeelel, samas kui Liibüa konfliktis toetasid Pärsia lahe riigid lääneriike.

«Süürias võib tekkida kodusõda, mis võib ulatuda ka teistesse seal piirkonnas asuvatesse riikidesse. Jordaania on väga mures oma julgeoleku pärast. Türgi aga muretseb, kas kurdidest terroristid hakkavad Süüriast Türgi vastu rünnakuid tegema. Liibanon on alles hiljuti taastanud pärast aastatepikkust vägivalda rahu ja tasakaalu. Olukord võib kujuneda praegusest palju hullemaks, püüame seda ennetada,» lausus USA välisminister.

Eile jätkusid Süürias valitsusvägede ja mässuliste vahelised lahingud. Opositsiooni esindavad inimõigusorganisatsioonid teatasid, et valitsusväed jätkasid Houlas raskerelvastuse kasutamist.

Möödunud nädalal šokeeris maailma Houlas toime pandud tsiviilisikute massitapmine, milles kaotas elu üle 100 süürlase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles