Iraak avas uuesti rahvusmuuseumi uksed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraaklased külastamas kuue aasta pikkuse vaheaja järel taas avatud rahvusmuuseumi.
Iraaklased külastamas kuue aasta pikkuse vaheaja järel taas avatud rahvusmuuseumi. Foto: AP / Scanpix

Bagdadis avati täna piduliku tseremooniaga pärast kuue aasta pikkust pausi osaliselt taas rahvusmuuseum, mille tohutu kollektsioon oli end tsivilisatsiooni hälliks pidava riigi au ja uhkus, ent sattus pärast USA vägede invasiooni rüüstajate kätte.

Esialgu lastakse külastajaid siiski vaid kaheksasse rohkem kui paarikümnest muuseumi tiivast ning näitusele on pandud ligi 6000 eksponaati, mis on segaste aegade järel suudetud uuesti üles leida, vahendasid AFP ja Reuters.

2003. aastal, pärast Saddam Husseini võimult kukutamist USA sõdurite silme all vallandunud rüüstamise käigus läks kompleksist kaduma kokku umbes 15 000 kultuuriaaret, mis pärinevad 11 000 aasta pikkusest inimtegevuse ajaloost iidse Mesopotaamia pinnal. Samasugused rüüstamised toimusid siis ka mujal Iraagis.

Iraagi turismi ja ajalooametnikud tahtsid rahvusmuuseumi suure pidulikkusega kiiresti avada, et tõestada maailmale sisetülidest ja verevalamisest vabanema hakanud riigi võimekust tagada julgeolekut mitte ainult oma rahva, vaid ka hindamatutele kultuuriaaretele ja neid uudistama sõitvatele turistidele.

Kultuuriministeeriumi hinnangul polevat aga muuseum veel täielikuks avamiseks valmis ning ka julgeolekuolukord riigis on endiselt liiga keeruline. Kompromissina tehtigi lahti vaid osa suurest muuseumikompleksist ning sinna lubatakse vaid eelteatamisega saabuvaid rühmi, mitte iga üksikut soovijat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles