Advokatuur toetab laste kehalise karistamise keelamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste õiguste ja vanemluse monitooringust selgub, et veerand küsitletud vanematest ei pea laste kehalist karistamist vägivallaks.
Laste õiguste ja vanemluse monitooringust selgub, et veerand küsitletud vanematest ei pea laste kehalist karistamist vägivallaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Advokatuur avaldas täna toetust lasteombudsmanina tegutseva õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekule keelata uues lastekaitse seaduses ühemõtteliselt lastevastane vaimne ja füüsiline vägivald, sealhulgas laste kehaline karistamine.

Eesti Advokatuuri esimees Toomas Vaher ütles Postimehele, et advokatuur toetab õiguskantsleri algatust ja leiab, et tegemist on väga olulise teemaga ühiskonnas eksisteerivate hoiakute muutmiseks. «Laste kehaline karistamine ega muu vaimne või füüsiline vägivald ei ole tolereeritav,» lausus ta.

Vaheri sõnul on advokatuur järjekindlalt toetanud laste ning lastega perede õiguste kaitsega seonduvaid algatusi, kuna kõigile lastele tuleb tagada turvaline ja igakülgset arengut soodustav keskkond nii kodus, lasteaias kui koolis. «See eeldab senisest paremat ja mõtestatud koostööd asutuste vahel nii linna kui riigi tasandil, selgete prioriteetide seadmist ja puhtinimlikku hoolivust igaühelt,» lisas advokatuuri juht.

Õiguskantsleri kantselei teatel selgus täna lastekaitsepäeva puhul tutvustatud laste õiguste ja vanemluse monitooringu tulemustest, et ühiskondlikud hoiakud soosivad laste füüsilist karistamist. Dokumendi kohaselt ei pea veerand küsitletud lapsevanematest kehalist karistamist vägivallaks ning 38 protsenti leiab, et teatud olukordades on lubatud last füüsiliselt karistada. Täiskasvanute vaheliste probleemide füüsilist lahendamist peab mõistetavaks samas kaheksa protsenti.

Tederi hinnangul tuleb laste füüsilise karistamise suhtes rakendada nulltolerantsi. «Nii lapse õiguste kui ka toetava vanemluse põhimõtted ei tolereeri füüsilist karistamist ning paljudes riikides on see seadusega keelatud. Eesmärk on jõuda selleni, et mitte ükski täiskasvanu ei tõsta lapse vastu kätt,» ütles õiguskantsler.

Ta märkis, et olukorda, kus kuni viis protsenti lastest saavad füüsiliselt karistada, ei saa pidada rahuldavaks. «Ühiskonnas tuleb jõuda arusaamisele, et füüsiline karistamine on keelatud, kuna see on alandav ning rikub lapse üht olulisemat inimõigust – õigust kehalisele puutumatusele,» lisas lasteombudsman.

Õiguskantsleri kinnitusel tuleb uue lastekaitse seadusega anda ühiskonnale selge signaal, et igasugune lastevastane füüsiline ja vaimne vägivald, sealhulgas kehaline karistamine, on taunitav ja keelatud. Teisalt on tema hinnangul oluline pakkuda üle Eesti ühtlaselt kättesaadavaid nõustamis- ja tugiteenuseid vanematele, et neid laste vägivallatul kasvatamisel toetada ja julgustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles