Põhja-Korea tugevdab relvajõudusid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväeparaad Põhja-Koreas..
Sõjaväeparaad Põhja-Koreas.. Foto: AFP / Scanpix.

Põhja-Korea kommunistlikud võimud on seadnud oma uued keskmaaraketid positsioonidele ning suurendanud sõjaväe isikkoosseisu peaaegu 1,2 miljonile, hoiatatakse värskes Lõuna-Korea kaitseraportis, milles nimetatakse naaberriigist lähtuvat ohtu «otseseks ja tõsiseks».


Need keskmaaraketid võivad lennata kuni 3000 kilomeetri kaugusele, kattes seega suurema osa Aasia regioonidest ning kanda kuni 650-kilost lõhkepead, vahendas dokumenti AFP.

Samal ajal on Pyongyang hakanud tegema üha jõulisemaid ähvardusi lõunanaabri suunal ning jätkab ilmselt ka valmistumist seni suurima lennuulatusega raketi katsetamiseks. Sŏuli raportis ei ole siiski mainitud, kui palju keskmaarakette on kommunistlikus riigis seatud operatsioonivalmidusse.

Kogu relvajõudude suurus on kasvanud Põhja-Koreas viimase kolme aasta jooksul 20 000 mehe võrra 1,19 miljonile, seejuures on aga rohkem kui poole võrra suurendatud kerge varustusega erivägesid, mida treenitakse kiireks Lõuna-Koreasse sisenemiseks.

«Iraagi ja Afganistani sõdade uurimise järel tundub Põhja-Korea olevat arendanud uusi strateegiaid, mis võivad kompenseerida selle puudujääke ja rõhutada tugevaid külgi,» arvas Lõuna-Korea kaitseministeeriumi poliitikaplaneerimisosakonna asejuht Shin Won-sik.

«Nende eesmärgiks tundub olevat piiri hägustamine sõprade ja vaenlaste vahel, kui konflikt puhkeb,» selgitas ta agentuuri Yonhap andmetel, viidates sellele, et põhjas võidakse valmistude sissisõjaks, et teha tasa mahajäämus moodsas relvastuses.

Lõuna-Korea kaitseraporti andmetel viimastel aastatel naaberriigis suurendatud rakettide lõhkepeade võimsust ja ehitatud mitusada uut raketiheitekompleksi, samuti on uuendatud allveelaevu. Põhja-Koreal olevat ka 2500 kuni 5000 tonni keemiarelvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles