Vahur Kersna pälvis Valdo Pandi nimelise ajakirjanduspreemia

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kersna
Vahur Kersna Foto: Kristjan Teedema

Tänasel rahvusringhäälingu hooaja lõpetamisel anti üle Valdo Pandi nimeline ajakirjanduspreemia, mille pälvis ETV pikaaegne saatejuht ja toimetaja Vahur Kersna.

Laureaaditiitli tõi Kersna silmapaistvalt hea ajakirjanduslik töö. Preemia loodi 1980. aastal, varem on seda üle antud kaheksal korral.

Vahur Kersna alustas Eesti Televisioonis tööd 1985. aastal. Tema loomingu hulka mahub üle 25 sarja ja palju üksiksaateid. Kersnat peetakse suurepäraseks portreteerijaks – inimene on tema lugudes kõige olulisem, inimeseks olemise teema jookseb läbi ka kõikidest tema viimaste aastate sarjadest: «Helenduvad olendid», «Täna õhtul... », «Sind otsides», «Tuled akendes».

2009. aastal Pandi preemia pälvinud Mihkel Kärmas peab Kersnat enda üheks suurimaks õpetajaks ja eeskujuks.

«Tema nina, haistmaks, mis massidele tegelikult korda läheb, on nii hea, et selle võiks piltlikult öeldes panka laenu tagatiseks panna,» leiab Kärmas.

«Vahuri puhul tuleb eraldi välja tuua tema erakordselt põhjalik ja süvenenud ettevalmistustöö,» ütles Ulvi Pihel, ETV elusaadete toimetuse juhataja.

Piheli sõnul ei lähe Kersna ühegi intervjueeritava juurde lihtsalt küsimusi esitama, vaid teab täpselt, kus on intervjuu fookus ja kuidas välja tuua inimese olemus.

«Ta on pigem rahulik kui ründav, tema intervjueerimislaad avab inimesed justkui iseenesest. Vahur küsib ja räägib lihtsas arusaadavas keeles, mida on hea ja mõnus kuulata. Tema tekstid on vaimukad ja võrdlusterikkad,» kirjeldas Pihel .

Piheli hinnangul on Kersna on oma enam kui 25 tööaasta jooksul mõjutanud televisiooni rohkemgi, kui esmapilgul tundub.

Valdo Pandi nimelise ajakirjanduspreemia on varem pälvinud Rein Karemäe (1980), Mati Talvik (1985), Lembit Lauri (1988), Toomas Uba (1998), Aarne Rannamäe (2008), Mihkel Kärmas (2009), Neeme Raud (2010) ja Ivan Makarov (2011).

Preemia väljaandmise eesmärgiks on loominguliselt silma paistnud ja tuntud tegevajakirjanike tunnustamine ühiskonnale oluliste teemade professionaalse ja uudse käsitlemise eest, samuti Valdo Pandi mälestuse hoidmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles