Keskerakond tahab gaasivõrkude eraldamise korral sõltumatut süsteemihaldurit

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: Priit Simson

Tänasel istungil võttis Eesti Keskerakonna volikogu vastu otsuse, mis puudutab gaasivõrgu eraldamist Eestis, volinikud võtsid seisukoha, et kõige otstarbekam on sõltumatu süsteemihalduri loomine ehk ITO mudeli kasutamine vältimaks gaasitarbijatele suurt hinnatõusu.

«Hetkel soovib valitsus gaasivõrgud gaasimüüjast omandiliselt lahutada võrkude võõrandamise teel, kulud tuleb aga hiljem katta tarbijal. Seega toob valitsuse plaani jõustumine gaasitarbijatele kaasa tuntava hinnatõusu,» on volikogu avalduses öeldud.

«Euroopa Parlamendi ja Nõukogu on sätestanud kolm erinevat võimalust, mida liikmesriik saab kasutada vaba gaasituru tekitamiseks. Kolmanda, ITO mudeli puhul tagatakse eraldi juriidiliseks isikuks oleva süsteemihalduri sõltumatus rangema eriregulatsiooni ja järelvalvega. Sellist mudelit kasutavad näiteks Ungari, Prantsusmaa, Tšehhi ja Saksamaa,» seisab avalduses.

Volikogu liikmed otsustasid, et Keskerakond toetab gaasi ülekandesüsteemi eraldamise puhul sõltumatu süsteemihalduri loomise (ITO) mudelit, mis on direktiivis ettenähtud võimalustest kõige soodsam variant tarbijate seisukohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles