Ilves rõhutas Eesti kodakondsuse suurt väärtust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodakondsustunnistused
Kodakondsustunnistused Foto: Peeter Langovits

Kodakondsuse perepäeval sõna võtnud president Toomas Hendril Ilves rõhutas Eesti kodakondsuse väärtust ning märkis, et Eestis ei saa olla Euroopa Liidu kodanik olemata Eesti kodanik.

Ilvese sõnul rajaneb Eesti kodakondsus kui põhiseaduslik õigus ja väärtus läänemaailma sajanditagustel arusaamadel. «Rahvaste enesemääramisõigus, iseseisvus, aga ka inimeste võrdsus ja diskrimineerimise keeld sõnastati inimkonna toonaseks suurima sõja, Esimese maailmasõja ajal ja järel. Siis uskusid eurooplased, et neile põhimõtetele saab ehitada püsiva rahu. Kahjuks ei saanud, sest püsiva ja pika rahuaja eel tuli läbi elada veel kõik kommunismi ja fašismi fanaatikute sünnitatud õudused ja hullumeelsus,» rääkis Ilves.

Tema sõnul võimaldab rahu avatust ja heanaaberlikkust. «See on andnud ka Eesti kodakondsusele väärtusliku lisamõõtme. Kui Eesti kodakondsus on kodanike riigis ja kodanike ühiskonnas niikuinii väärtus ja garantii, siis nüüd laienevad need väärtused kaugele üle Eesti piiride, kogu Euroopa Liitu,» märkis riigipea.

Tema sõnul kehtib juba 20 aastat Euroopa Liidu liikmesmaades iga riigi kodakondsuse laiendusena ka Euroopa Liidu kodakondsus ning alates Eesti liitumisest Eurooa Liiduga on see nii ka Eestis. «Tõsi, ei saa olla Euroopa kodanik olemata mõne liikmesmaa kodanik. Seega Eestis ei saa olla Euroopa Liidu kodanik olemata Eesti kodanik. Ka Eesti passi kaanele on kirjutatud, et see tõendab korraga nii Eesti kui ka Euroopa Liidu kodakondsust. See tähendab ka õigust saada vajadusel kaitset ja abi mistahes paigas terves vabas Euroopas,» märkis Ilves.

Riigipea sõnul tähendab see ka õigust valida mitte ainult saadikuid Eesti riigikokku, vaid teatud tingimustel näiteks ka Londoni linnapead või Berliini volikogu. Samas rõhutas president, et ka kodakondsuse puhul kindlustavad õiguste olemasolu nendega kaasnevad kohustused. «Me ei saa kindlasti öelda, et õigus olla Eesti kodanik tähendab kohustust olla eestlane või saada eestlaseks. Mitte mingil juhul. Nagu ütleb oma peagi 20. sünnipäeva tähistav Eesti põhiseadus, on kodakondsuse seisukohalt kõik rahvused võrdselt head,» ütles Ilves.

«Ent kindlasti saame öelda, et Eesti kodakondsusega kaasas käiv õigus olla Euroopa Liidu kodanik tähendab kohustust olla eurooplane. See tähendab jagada neid väärtusi, millele praegune Euroopa on ehitatud. Neiks väärtusteks on vabadus, demokraatia, solidaarsus, üksikisiku õigused, rahu ja heaolu, sõnavabadus, kogunemisvabadus ja usuvabadus,» märkis president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles