Tänavu on elektroonilisi jalavõrusid lõhutud kolmel korral

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriminaalhooldusalused kannavad sageli elektroonilist jalavõru.
Kriminaalhooldusalused kannavad sageli elektroonilist jalavõru. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eestis on viimasel viiel aastal ühe karistusmeetodina kasutatud elektroonilist jalavõru ning tänavu on selle seadme lõhkunud kolm inimest.

Hetkel on valve all 99 isikut ning tänaseni on 2007. aasta maist alates paigaldatud võrusid 891, rääkis justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv.

Ta kinnitas, et jalavõru lõhkumisi tuleb harva ette. Ligikaudu 900 elektroonilise valve juhtumi jooksul on elektroonilise järelevalve seade lahti ühendatud või püütud lahti ühendada 27 korral.

Nendest  11 isikut on lahkunud koos seadmega kodust ja lõiganud rihma läbi hiljem.

2007. aastal lõhuti neli seadet, 2008. aastal seitse, 2009. aastal  kaks ja 2010. aastal samuti kaks. Eelmisel aastal seitse ning sel aastal on lõhutud kolm elektroonilise järelevalve seadet.

«Jalavõru lõhkumiseks on toodud erinevaid põhjuseid ning mitte kõik ei ole peale jalavõru lõhkumist elukohast lahkunud ning kadunuks jäänud,» rõhutas ressiesindaja.

Elektroonilise järelevalveseadme kasutuselevõtu algusest alates on 14 inimest olnud lühemat või pikemat aega tagaotsitavad.

 Jalavõru lõhkumine on raske rikkumine ning seda teinud
inimene peab talle määratud vangistuse ära kandma.

«Täpsemalt oleneb see elektroonilise valve liigist:
vahistamise asemel elektroonilise valve korral kohaldatakse uuesti vahistamist; tingimisi ennetähtaegselt vabastamise korral tuleb minna tagasi
vanglasse kandmata jäänud karistust kandma,» selgitas Talv.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles