Politsei suurendab kontrolli joobes juhtide tabamiseks

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseioperatsioon «Kõik puhuvad». Foto on illustreeriv
Politseioperatsioon «Kõik puhuvad». Foto on illustreeriv Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Esmaspäevast jaanipäevani kestvate politseiliste tegevuste käigus kontrollitakse sõidukijuhtide kainust ja kutsutakse üles joobes autorooli istumist üheselt taunima.

Käesoleval aastal on liikluses hukkunud 42 inimest, neist 8 hukkus joobes juhi süül.

Vigastada on tänavu saanud 592 inimest, neist 49 sai viga joobes juhi süül.  Eelmisel aastal oli liiklusõnnetuste põhjuseks 29 protsendil juhtudest joove.

Korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku sõnul peaksid need arvud iseenda eest rääkima ja panema inimesi hoiduma alkoholi tarvitanuna rooli istumast.

Ometigi võib siin-seal kohata tolerantset suhtumist alkoholi tarvitamisesse ja seejärel sõitma asumisse.

«Millegipärast arvatakse, et pärast kahe õlle või klaasikese veini joomist on inimese reaktsioonivõime endine. Ometigi on enamik õnnetustest saanud alguse just väiksest kogusest alkoholist, mis on inimese tavapärast reaktsioonivõimet oluliselt pärssinud,» rääkis Riho Tänak. 

Politsei soovitab hoida oma sõidukis alkomeetrit, mida tuleks julgelt ja häbenemata kasutada, et olla oma sõiduvõimes täielikult veendunud.

«Arvestades suveürituste rohkust ja kommet pakkuda neil alkoholi, võiks ka korraldaja võimaldada osalejatel lahkudes oma joovet kontrollida,» ütles Tänak. «Kui keegi peaks siiski oma võimeid üle hindama ja alkoholi tarvitanuna sõitma asuma, on kõigi juuresviibijate kohustus teda takistada ja kui see ei aita, siis politsei kutsuda.»

Alkoholi tarvitanuna sõiduki juhtimise eest võib karistada kuni 1200 eurose trahviga, arestiga kuni 30 päeva või juhtimisõiguse äravõtmisega kuni 12 kuuni.

Aasta esimese viie kuu jooksul on politsei tabanud 3197 alkoholi tarvitanud sõidukijuhti, 1704-le inimesele on määratud rahatrahv, 44-le on mõistetud arest ja juhtimisõigus on võetud ära 740-lt inimeselt.

Politsei koostööpartnerid joobes juhtimise ohtudele tähelepanu pööramisel on maanteeamet ja raadio Kuku, kelle kampaania «Selge grupijuht 2012» on eksponeeritud välimeedias, raadios ja mitmetes baarides ning restoranides üle Eesti.

4. kuni 8. juunini on sõidukijuhtide joobekontroll politseinike TISPOLi teemanädala raames tähelepanu all kogu Euroopas. Eestis jätkab politsei autojuhtide kontrollimist jaanipäevani. Politseioperatsioonid toimuvad üle Eesti.

TISPOL on Euroopa liikluspolitseinike koostööorganisatsioon, mille liikmed viivad teemanädalate raames läbi sarnase sisuga politseilisi tegevusi kõigis Euroopa riikides samaaegselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles