Põhja-Korea ähvardas rünnata lõunanaabri meediat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korea Lasteliidu delegaadid avaldavad austust Põhja-Korea endistele liidritele Kim Il-sungile ja Kim Jong-ilile nende kujude juures Pyongyangis.
Korea Lasteliidu delegaadid avaldavad austust Põhja-Korea endistele liidritele Kim Il-sungile ja Kim Jong-ilile nende kujude juures Pyongyangis. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea sõjavägi ähvardas täna lasta õhku Pyongyangis toimunud massilist lasteüritust kriitiliselt kajastanud Lõuna-Korea meediaväljaannete bürood.

Põhja-Korea relvajõudude peastaap väitis harukordselt üksikasjalikus avalduses, et raketiüksused ja teised väeliigid on kindlaks teinud mitme meediaettevõtte koordinaadid Souli kesklinnas.

Avalduses nimetati ajalehti Chosun Ilbo ja JoongAng Ilbo, ajalehe Dong-A Ilbo opereeritavat telejaama ning telekanaleid KBS, CBS, MBC ja SBS.

Stalinistliku Põhja-Korea sõjavägi süüdistas Lõuna-Korea konservatiivset presidenti Lee Myung-Bak negatiivse meediakajastuse õhutamises ning kutsus teda rünnaku vältimiseks üles vabandama.

«Juhul kui need koletud kuriteopesad üksteise järel õhku lastakse, kannab selle eest täielikult vastutust Lee rühmitus,» seisis avalduses, mida nimetati avatud ultimaatumiks.

Sõjavägi süüdistas meediat koletus poriloopimises seoses Põhja-Korea lasteliidu 66. aastapäeva tähistamisega, mis tõi Pyongyangi 20 000 koolilast.

Pyongyangi ametlik Korea uudiste keskagentuur KCNA teatas laupäeval, et lapsed vandusid truudust uuele juhile Kim Jong-unile.

«Noored delegaadid ei suutnud hoida tagasi lõputut õnnetunnet ...., tundes püsivat igatsust austatud seltsimehe Kim Jong-uni lahket kuju sügaval oma südames kanda,» kirjutas agentuur.

«Härra Kim Jong-un, suur tänu teile, et osutasite meile nii suurt au,» vahendas KCNA 13-aastase koolilapse sõnu.

Põhja relvajõud süüdistasid Lõuna valitsust ja ajakirjandust ürituse kirjeldamises Pyongyangi juhtkonna propagandatrikina.

Souli ühinemisministeerium nimetas Pyongyangi ähvardust täiesti kohatuks.

«Me võtame seda väga tõsiselt ja kutsume Põhja-Koread üles meie meedia ähvardamist viivitamatult lõpetama.»

Kim Jong-un võttis võimu üle detsembris pärast oma isa Kim Jong-ili surma. Tegemist on teise võimu üleminekuga 1948. aastast stalinistlikku riiki valitsenud Kimi dünastias.

Noore Kimi võimu kindlustada üritav uus režiim on intensiivistanud vaenulikke kommentaare Souli aadressil ja hoiatanud «püha sõja» eest.

Aprillis ähvardas Põhja sõjavägi osa Soulist tuhaks muuta, süüdistades Leed ja mitmeid ajakirjandusväljaandeid oma juhtkonna laimamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles