Ilvest kurvastab erasektori vastandamine avalikule

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves iseseisvuspäeva kõnet pidamas.
President Ilves iseseisvuspäeva kõnet pidamas. Foto: Priit Simson

President Toomas Hendrik Ilves ütles Jõhvis peetud aastapäevakõnes, et teda teeb praegu eriti kurvaks viis, kuidas rasketel aegadel on hakatud vastandama erasektorit avalikule.


Ilves meenutas, et Eesti on üks kõige väiksema avaliku sektoriga Euroopa Liidu liikmesriike ning avaliku sektori tegevuskulusid on kahel korral kärbitud ligi viiendiku võrra.

«Ometi pole ma kuulnud väiksema sissetulekuga leppivate riigiametnike pahameelt, saati siis «ulgumist», nagu põlastas hiljaaegu üks ettevõtja. Kui kasumit taotlev tegevus hakkab küsima maksumaksja raha, siis on minu meelest avaliku sektori mõnitamine kohatu,» rääkis Ilves.

«Kui vastutab kodanik ja vastutab avalik võim, vastutavad seltsid ja ühingud, peavad solidaarselt seda ühist koormat kandma ka ettevõtted ja ettevõtjad. Kui ettevõtlus küsib täna riigi käest otsesõnu tuge, siis võib küsida: millist paketti pakuvad ettevõtjad ühiskonnale? Kuidas kannate teie oma osa vastutusest muutunud oludes?»

Ilves märkis, et ehk tuleks meid paratamatult ees ootavate maksu-alaste ümberkorralduste raames arutada ka tööjõu ja kasumi maksustamise küsimusi. Eriti kriisiolukorras, kus nõudlus avaliku sektori pakutavate teenuste järele ei vähene, vaid pigem suureneb: nõudlus sotsiaalteenuste järele, tervishoiuteenuste järele, kulutused ümberõppele - kõik need kasvavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles