Ilves: saame hakkama, kui näeme raskustes võimalust taas alustada

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi kõne ja aastapäeva kontsert Jõhvis.
Presidendi kõne ja aastapäeva kontsert Jõhvis. Foto: Priit Simson

President Toomas Hendrik Ilves ütles oma vabariigi aastapäeva kõnes, et retsepti praeguste probleemide kiireks lahendamiseks ta pakkuda ei saa, aga riigipea sõnul läheb meil edaspidi hästi, kui kodanikud teevad valimistel tarku valikuid, valitud käituvad riigimehelikult ning ettevõtjad uuendusmeelselt.


«Eesti väiksus lubab meil ühiselt oma riiki tunnetada ja haarata,» usub president, kelle kinnitusel saame vaid ühiselt kriisist välja tulla.

«Sel ühistundel on ka võõrapärane nimi - solidaarsus; äratundmine, et ilma teiste toetuseta, ilma meie enda toetuseta teistele ma ise, sina, meie kõik toime ei tule. Sealt on lühike samm selleni, et meist keegi ei tule toime.»

Solidaarsus põhineb mõistmisel, nii selle mõistmisel, mis toimub meie ümber, lähemal ja kaugemal, kuid ka ligimese, tema olukorra mõistmisel, rääkis president. Solidaarsus toimib kõige kirkamal ja ehedamal moel, kui ebamugavust ja tõrjutust hakkavad tundma need, kes keelduvad koos teistega kandmast me ühist koormat.

«Just praegu on õige aeg aduda, et me oleme ajanud vahepeal segamini vabaduse tarbida ning vabaduse otsustada inimlike väärtuste kasuks. Inimväärne elu ei koosne rahast ja asjadest, luksuskaupadest ja kahjurõõmust teiste inimeste «tõehetke» üle.»

Oma kõne lõpus ütles Ilves, et elukvaliteedi summaks on vaimsed väärtused, rikkad inimsuhted, tervislikud eluviisid, õnnelikud lapsed ja tugev ühistunne ning just neisse tuleb investeerida oma aega, mõistust, emotsioone ja tahet.

«Kui jätame kõik selle, mis vale; kui tõuseme uuesti püsti, kui oleme komistanud või kukkunud; kui me märkame ja aitame teist inimest, kui tema on kukkunud, ja kui liigume edasi, nagu me ikka oma ajaloos oleme suutnud, siis me saame hakkama,» rääkis president.

«Kui näeme tänastes raskustes võimalust taas alustada, taas elustuda, taas sündida teadmiste ja kogemustega, mida elu vabas riigis on meile juba andnud, siis me saame hakkama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles