Van Rompuy: EL ja Venemaa peavad Süüria kriisi lahendamiseks koostööd tegema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso vasakul, Venemaa president Vladimir Putin keskel ja EL-i president Herman Van Rompuy paremal 4.juunil Peterburis.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso vasakul, Venemaa president Vladimir Putin keskel ja EL-i president Herman Van Rompuy paremal 4.juunil Peterburis. Foto: AP / Scanpix

Venemaa ja Euroopa Liit peavad Süüria kriisi puudutavatest erimeelsustest üle saama, et vältida laiaulatuslikku kodusõda, ütles EL-i president Herman Van Rompuy pärast kõnelusi president Putiniga.

Van Rompuy tunnistas, et Venemaal ja EL-il on lahkuminevad arvamused, kuid mõlemad pooled nõustusid, et rahvusvahelise rahuvahendaja Kofi Annani lepingu rakendamine oli ainuke võimalus Süüria olukorra parandamiseks, edastab AFP. «Me mõlemad nõustume, et Annani plaan annab võimaluse, et vähendada vägivalda Süürias, vältida kodusõda ja leida rahumeelne, kestev lahendus,» sõnas EL-i president.

Ta lisas, et Venemaa ja Euroopa Liit peavad tegema koostööd, et lõpetada vägivald Süüria ja alustada poliitilise ülemineku protsessi.

Rahvusvaheline pahameel tabas Kremli, kui Venemaa keeldus otseselt Bashar al-Assadi Houla veresaunas süüdistamast, öeldes, et ka mässajatele langeb vastutus.

Putin ei rääkinud Süüria olukorrast selgesõnaliselt, kuid ta vihjas oma avakõnes Euroopa Liidu ja Venemaa erinevustele detailidesse minemata.

«Me arutasime kõige väljapaistvamaid rahvusvahelisi ja regionaalpoliitilisi probleeme,» ütles Putin. «Sinna alla kuulusid olukord Süürias, Lähis-Idas ja teistes piirkondades. Loomulikult kõik meie arvamused ei langenud kokku.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles