Peipsi ja Lämmijärvest tragiti välja üle 800 risuvõrgu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi.
Peipsi. Foto: Margus Ansu

Möödunud reedel lõppesid Peipsil ja Lämmijärvel läbiviidud koristustalgud, mille tulemusena tragiti järvedest välja ühtekokku 835 vana nakkevõrku.


Lämmijärvest saadi mai keskel kahe päevaga kätte 138 triivima jäänud nakkevõrku ja Peipsi järve põhjaosast 387 võrku. Möödunud neljapäeval ja reedel Peipsi järve kesk- ja lõunaosas läbi viidud tragimisel oli saagiks 310 risuvõrku.

«Kui Lämmijärvest saime kätte ka värskemaid, sel kevadel püügile pandud võrke, siis Peipsist leidsime ainult vanu, pikemat aega vees seisnud püüniseid, mis läksid kohe hävitamisele,» ütles keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni peainspektor-nõunik Tõnis Saariste. Nii Lämmijärvel kui ka Peipsil aitasid inspektoritel võrke otsida ja tragida kohalikud kalurid.

Vanade püüniste väljatragimine on kalavarude kaitse eesmärgil oluline. Igal aastal jääb järve hulgaliselt ebaseaduslikult püügile seatud või tuule ja jääga püügikohast eemale liikunud nakkevõrke, mis risustavad järve, segavad kalureid kalapüügil ning ohustavad kalavarusid. Võrkudesse jäänud kala roiskub ning vajub koos võrguga põhja, aja jooksul tõuseb saagist vabanenud püünis uuesti pinnale ning jätkab püüki.

Keskkonnainspektsioon on juba mitu aastat korraldanud Peipsi järvel koristustalguid, et eemaldada veekogust sinna triivima jäänud nakkevõrke. Sel aastal otsiti vanu võrke esmakordselt ka Lämmijärvel. Võrkude tragimise projekti rahastas keskkonnainvesteeringute keskus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles