Ajateenistus lööb mõnda eriala valusalt

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Nõgene.
Paavo Nõgene. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Estonia teatri juhi Aivar Mäe ja Vanemuise juhi Paavo Nõgene sõnul on Eesti-suuruses riigis paratamatu, et ajateenistuse nõue mõjutab professionaalseid asutusi ja erialasid.

Nõgene sõnul tuleb tal teatrijuhina küllalt sageli tegeleda asendajate leidmisega töötajatele, kes asuvad ajateenistusse.

«Selliseid juhtumeid on olnud sümfooniaorkestris, kus teatud pillirühmad on kriitilised - üks neist on kindlasti oboe. Aga seda on tulnud ette ja tuleb ka tulevikus balletiartistide seas ja selliste erialade puhul, kus Eestis on väga vähe inimesi – orkestrandid, tenori häälerühma ooperikoori lauljad ja tehniline personal,» tõi Nõgene näiteid.

Osaliselt oli sama meelt ka Estonia teatri juht Aivar Mäe. Tema sõnul säilitavad ajateenistuses oma mänguoskuse orkestrandid, kes kaasatakse kaitseväe orkestrisse ja ka näitlejad ei kaota teenistuskohustuste täitmisest midagi olulist.

«Aga kui jutt käib balletitantsijast, siis see on probleem. 8-9 kuud ajateenistuses tähendab balletiartistile seda, et taastumisperiood on paar aastat enne, kui ta jälle lavale saab minna,» ütles Mäe.

«Seal ei ole küsimus isegi mitte tantsuvormi taastamises, vaid selles, kas temast kunagi enam balletitantsijat saab. Ballett on väga keeruline ala. Sõjaväeteenistuses on koormused hoopis teistele kehapiirkondadele ja see võib tekitada teatud lihaskoe kasvamist, mis ei soodusta tantsimist ja sellest lahtisaamine võib olla isegi võimatu.»

Mäe sõnul on Estonial 27 meessoost balletitantsijat, kellest 70 protsenti on ajateenistuskõlbulikud.
«Me oleme kaitseväega heades suhetes ja alati, kui on asi olnud väga põhjendatud, siis on meie edasilükkamisavaldusele ka positiivselt vastatud. Seni on kõik õnneks läinud,» ütles ta.

Siiski on nii Mäe kui ka Nõgene ühte meelt selles, et ajateenistus on kahtlematult vajalik. «Ma arvan, et Eesti suuruse riigi jaoks on ka tugevad mehed väga olulised. Muidu kui me vabastaks kõik ära, siis ei jääkski kedagi ajateenistusse,» ütles Mäe.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles