Hispaania on valmis vastu võtma Guantanamo vange

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania välisminister Miguel Angel Moratinos ütles täna, et tema riik on valmis vastu võtma kinnipeetavaid Kuubal Guantanamo lahes asuvast USA terrorismivanglast.

Moratinos kõneles pärast esimest kohtumist oma USA kolleegi Hillary Clintoniga. Moratinose sõnul lubas ta Clintonile, et Hispaania võtab Ühendriikidega ühendust koheselt ja asub uurima võimalusi vangide ületoomiseks üksikjuhtumite alusel.

«Ta palus mult abi lahendada see vastuvõetamatu tragöödia, milleks on Guantanamo vangid,» sõnas Moratinos Hispaania meediale ja lisas, et põhimõtteliselt on Euroopa suurriik nõus tegema koostööd osade vangide vastuvõtmiseks, kui täidetud on kõik juriidilised tingimused.

Guantanamos on veel umbes 250 vangi, USA on vabastanud või andnud teistele riikidele üle umbes 520 meest ja noorukit, kellest paljusid seal aastaid terrorismikahtluse alusel või ka ilma seal kinni pidas.

USA presidendiks saanud Barack Obama kirjutas oma uue ameti ühe esimese otsusena alla vangilaagri sulgemisotsusele ja seadis selleks aastase tähtaja. Ühendriigid kasutasid vangilaagrit, et hoida seal võõrriikide vange pärast liitlasvägede sissetungi Afganistani 2001. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles