President Ilvese juhitav delegatsioon sõitis rongiga riigivisiidile Lätti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves ning mõnekümnest Eesti poliitikust ja ärimehest koosnev delegatsioon sõitsid täna hommikul Edelaraudtee rongiga kolmepäevasele riigivisiidile Läti Vabariiki.

Tallinna Balti jaamast kell 7.53 väljunud Edelaraudtee Tallinna-Tartu ekspressi kahes vagunis sõidavad Eesti ametlik delegatsioon, äridelegatsioon ja riigivisiiti kajastavad ajakirjanikud.

Rong jõuab läbi Tartu ja Valga Riiga kell 13.32. Rongiga riigivisiidile saabudes soovib president Ilves rõhutada Eesti ja Läti erilist naabrussuhet, samuti Helsingist läbi Balti riikide ja Poola Berliini kavandatava Rail Baltic raudtee olulisust.

President Ilves ütles enne rongile asumist, et peab Läti kolleegidega kõige olulisemaks aruteluteemaks Balti riikide vahelise parema transpordiühenduse, eriti Rail Balticu loomist. Ilvese sõnul on tal kahju, et Eestist lõuna pool on ühise raudtee investeeringutesse suhtutud leigelt.

«Ma olen olnud juba aastaid seisukohal, et kui me tahame rääkida Balti koostööst, siis peame kulutama selle peale ja tegema suuri investeeringuid. Balti riikidel peaks olema ühe taristu projekt, mis kõiki kolme riiki ühendab,» ütles Ilves, pidades silmas Helsingist algavat ning läbi Balti riikide ja Poola Berliinini kulgevat raudteed Rail Baltic.

President Ilves kohtub riigivisiidi ajal Riias Läti presidendi Andris Bērziņšiga, parlamendi esimehe Solvita Aboltina, peaminister Valdis Dombrovskise ja Riia linnapea Nils Ušakovsiga, avab Eesti-Läti ärifoorumi, osaleb arvamusliidrite arutelul, külastab Riia Eesti kooli ja Kuramaal liivlaste piirkondi.

Omapoolse vastuvõtu annab Eesti riigipea Tallinki laeval Silja Festival, mis sõidab Riia-Stockholmi liinil.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (IRL) ütles enne visiidile asumist, et Eestil ja Lätil on terve rida küsimusi, milles oleks vaja rohkem koosmeelt. «Üks on kindlasti seis Rail Balticuga. See on ka väga märgilise tähendusega, et president valis Riiga minekuks just nimelt rongi. Ja ka see, et Valgas tuleb peale Läti transpordiminister, näitab, et probleemteemad on mõlemale riigile samad,» ütles Mihkelson.

Tema sõnul on kahel riigil põhjust rääkida ka välispoliitikast, sest Lätil on selge prioriteet liituda eurotsooniga ja seda vaatamata eurot kummitavatele probleemidele.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras ütles täna hommikul Postimehele, et plaanib kohtuda Läti kaitseväe juhataja kindralmajor Raimonds Graubega, et arutada NATO Chicago tippkohtumise järelteemasid.

Väga olulised on Terrase jaoks näiteks Balti riikide õhuturbe küsimus ja Läti kaitse-eelarve. «Olen kuulnud, et neil on plaanis kaitsekulutuste tõstmine lähiajal. Tahakski nende käest küsida, millele nad selle kulutavad ja millele rõhku panevad,» kirjeldas Terras. Lisaks sellele loodab Terras kokku leppida Balti riikide ühistes relva- ja varustusehangetes, mis aitaks riikidel oluliselt kokku hoida.

Riigivisiidil Lätti kuuluvad ametlikku delegatsiooni ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja Eesti-Läti parlamendirühma esimees Mailis Reps, kaitseväe juhataja, brigaadikindral Riho Terras, Tartu Ülikooli professor Mati Laur ja emeriitprofessor Tiit-Rein Viitso, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman, Valga maavanem Margus Lepik. Eesti riigipead saadab ka 22-liikmeline äridelegatsioon.

Evelin Ilves külastab Riias Läti Ülikooli kliinilist lastehaiglat, vabaõhu etnograafiamuuseumi, tekstiilidisainistuudiot «Studio Natural», looduslike toiduainetega tegelevat firmat «Grauda spēks» ja ökokosmeetika tootjat «Madara Cosmetics».

Tagasi Eestisse jõuavad president Ilves ja Evelin Ilves ööl vastu 8. juunit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles